Revoluționar: la Galați a fost realizat un transplant de mână pe un pacient născut în secolul 19

Distribuie articolul

Culmea, operația complicată nu este prima de acest fel. La Galați, a fost făcută de cel puțin 20 de ori. Pacientul se numește Muza lui Mihai Eminescu și locuiește pe strada Domnească, în Parcul Central. „Chirurgul” este personaj multiplu și intervine anual, la solicitarea Primăriei Galați.

Este o tradiție în Galați ca înainte de 15 ianuarie(ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu) mână muzei din grupul statuar din parcul Eminescu să dispară. Făptașii care nu au fost prinși sunt, probabil, niște glumeți și fani ai jocurilor steal&escape. Ei au reușit să fure mâna statuii aproape în fiecare an deși autoritățile au mobilizat în zonă paznici, patrule ale Poliției Locale și camere video. Pentru că s-au săturat să apară cu explicații la televizor despre subiect, autoritățile au decis în urmă cu doi ani să monteze mâna doar temporar, în jurul datei de 15 ianuarie. În rest, mâna stă la umbră, într-un depozit al Primăriei iar pe statuie este agățată o chestie ieftină, un fel de ghips.

Culmea, în luna decembrie a dispărut și ghipsul. Pe înregistrările camerelor video din parc apar cinci tineri care rup mâna ghinionistă și apoi fug. Poliția Națională a deschis dosar penal pentru furt și îi caută pe făptași. În paralel, Poliția Locală a întărit paza.

„La finalul lunii decembrie, mâna a fost sustrasă de la locul ei. Se pare că cinci indivizi au acţionat pe timp de noapte. A doua zi, poliţiştii locali care erau în zonă, parcul Eminescu fiind unul dintre obiectivele noastre, au depistat acest lucru. Pentru că se apropie ziua de 15 ianuarie, Poliţia Locală are în atenţie acest obiectiv. Am mărit măsurile de ordine publică, patrulele noastre vor fi în zonă 24 din 24, iar pe timp de noapte acolo se vor afla și cei de la Intervenţie rapidă”, a explicat Aurelia Bogatu Matei, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Galați.

Joi, 11 ianuarie, o zi mare pentru mâna buclucașă: artistul plastic Gheorghe Andreescu a montat-o pe statuia din Parcul Eminescu pentru că mai sunt câteva zile până la ceremonia în care unii și alții debitează despre marele poet național.

„Cred că este acelaşi personaj sau acelaşi grup pentru că fac din asta un act de bravură, un act de competiţie între pază, televiziuni, presă. Şi ei câştigă. Până acum au câştigat întotdeauna, am reparat statuia de multe ori”, a povestit Gheorghe Andreescu, artist plastic.

Statuia lui Mihai Eminescu de la Galaţi a fost prima din provincie care îl înfăţişează pe marele poet. Statuia a fost realizată în 1911 de Frederic Storck cu banii obținuți dintr-o colectă publică.


Distribuie articolul

You May Also Like