Restanțele din Programul Tomate, achitate în Galați și Brăila

Distribuie articolul

Agricultorii din Galați și Brăila au fost în centrul ultimei discuții purtate de Guvern în ajunul Crăciunului. Motivul: ajutorul de 3.000 de euro pe care trebuia să îl primească fiecare cultivator inclus în Programul Tomate, sprijin care nu ajunsese în contul beneficiarilor, deși Ministerul Agriculturii achitase banii.

Subiectul a fost discutat direct de premierul Ludovic Orban cu ministrul Agriculturii, Nechita-Adrian Oros, în deschiderea ședinței de Guvern din 23 decembrie.

”Nechita-Adrian Oros: Am avut situaţii în care unele direcţii judeţene pentru agricultură au făcut plăţile cu întârziere, deşi noi am virat banii pentru programul „Tomata”. Au fost trei judeţe în care am…
Ludovic Orban: În ce judeţe?
Nechita-Adrian Oros: În Galaţi, în Brăila şi cred că în Teleorman, dar o să verific, dar Galaţi şi Brăila cu siguranţă. Dar s-au rezolvat lucrurile, săptămâna trecută”, se arată în stenograma ședinței de Guvern.

Pentru ciclul al II-lea de producție, care s-a încheiat la data de 20 decembrie 2019, direcțiile pentru agricultură județene estimează un număr de 6.538 beneficiari, o mare parte din ei fiind din Galați – Brăila.

În ciclul I, de exemplu, încheiat în prima jumătate a anului, din 19.166 legumicultori înscrişi, 14.398 au depus cereri şi au primit banii, cei mai mulţi provenind din judeţele Olt (5.250), Galaţi (4.100), Giurgiu (1.951) și Dolj (1.780).

Prin acest program fiecare beneficiar poate primi 3.000 de euro/an dacă are o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de minimum 1000 mp, obţine o producţie de cel puțin 2 kg de tomate/mp şi vinde minimum 2000 kg dovedită cu documente justificative, de pe suprafaţa de teren menţionată.

În 2018 în acest proiect au fost înscriși 2.845 de fermieri gălăţeni, bugetul total primit fiind de peste 39,11 milioane de lei.


Distribuie articolul

You May Also Like