Europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan: „România va primi 33 de miliarde de euro… Asta înseamnă solidaritatea în Europa”

Distribuie articolul

Plan fără precedent de reconstrucție economică în Uniunea Europeană în contextul crizei provocate de epidemia de COVID-19. Comisia Europeană a propus alocarea sumei de 780 de miliarde de euro pentru acordarea de subvenții și împrumuturi țărilor membre ale Uniunii. România ar urma să primească 33 de miliarde de euro, din care aproximativ 20 de miliarde de euro reprezinta sumă nerambursabilă.

Anunțul a fost făcut de europarlamentarul Siegfried Mureșan.

„Este un sprijin extrem de consistent care ne va ajuta să ne revenim mult mai ușor după criză. Sunt mulți bani cu care putem construi multe lucruri bune pentru oameni… Cele 33 de miliarde de euro vor fi, în mare parte, fonduri nerambursabile, dar și credite în condiții avantajoase. Vorbim de fonduri noi, în plus față de fondurile structurale și de coeziune pe care România oricum urmează să le primească în viitorul buget multianual al UE… Vestea bună este că România este unul dintre principalii beneficiari. Primim 33 de miliarde de euro și trebuie să înapoiem doar 12 miliarde de euro. Vedem că țările bogate plătesc mai mult decât primesc. Asta înseamnă solidaritatea în Europa”, a declarat europarlamentarul PPE, Siegfried Mureșan.

Programul se numește „Next Generation EU” și va strânge bani prin emisiuni de obligațiuni ceea ce constituie o premieră în istoria Uniunii Europene. Suma colosală va fi cheltuită-alocată până în anul 2028, iar împrumuturile acordate din acest buget vor fi rambursate de statele membre în perioada 2028 – 2058.

Pentru a beneficia de sumele prevăzute în acest plan, statele vor stabili planuri naţionale care să cuprindă reformele faţă de care se angajează şi care vor fi validate de Comisia Europeană. De asemenea, ambițiosul plan trebuie să fie aprobat de toate cele 27 de Parlamente naționale. Până în prezent, majoritatea statelor, inclusiv cele mai puternice precum Franța, Germania, Italia și Spania au lăudat proiectul. Rețineri au Suedia, Danemarca și Austria care ar dori ca banii să fie alocați doar sub formă de împrumut.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns