Războiul cu pesta porcină: gălățenii „se înarmează” cu carpete și dezinfectanți

Distribuie articolul

În satele din județul Galați în care nu au fost tăiați toți porcii, cetățenii fac pregătiri pentru sosirea pestei porcine africane. „Oaspetele” exotic și nedorit este așteptat cu sute de carpete îmbibate cu dezinfectanți. Acestea sunt așezate pe principalele drumuri, dar și în gospodăriile țărănești.

La Tulucești, de exemplu, autoritățile locale au luat în serios programul inițiat de Consiliul Județean privitor la acordarea unor sume de bani unităților teritoriale locale care luptă cu pesta porcină. Cu banii de la CJ, Primăria Tulucești a decis să le dea localnicilor care cresc porci carpete speciale și dezinfectanți. Covoarele îmbibate cu soluții vor fi amplasate în gospodării, astfel încât pesta porcină să aibă piedici în drumul ei către subiectul principal al mesei de Crăciun.

„Primăria Tulucești roagă toți cetățenii, care dețin porci, să se prezinte la sediul din sat Tulucești, strada Primăriei nr.12, pentru a-și ridica soluția dezinfectantă și covorașul dezinfector. Cantitatea pe care trebuie să o folosiți este de două lingurițe rase la un litru de apă pentru o zi (10 g/1 L/zi). Soluția astfel preparată se agită bine și se stropește pe covorașul dezinfector, pe tot parcursul zilei. Se repetă operația de stropire cu soluția dezinfectantă timp de 45 de zile. Se recomandă așezarea covorașului dezinfector pe un material textil care să absoarbă soluția”, a anunțat Primăria Tulucești.

În județul Galați, există două focare de pestă porcină în localitățile Vameș și Suceveni. O suspiciune a apărut zilele trecute și în orașul Galați. La o fermă din zona Bădălan, șapte porci au murit (probabil) din cauza virusului, iar alți 12 au fost eutanasiați de veterinari, în mod preventiv.


Distribuie articolul

You May Also Like