Război politic pe starea de alertă: majoritatea parlamentară a stabilit regulile care vor fi aplicate după 15 mai

Distribuie articolul

Senatorii au modificat substanțial proiectul de lege al Guvernului liberal privind măsurile care vor fi aplicate în timpul stării de alertă. Executivul rămâne fără o serie de pârghii cu ajutorul cărora putea controla situație.Totuși, în acest caz, Camera Deputaților este for decizional, iar votul deputaților urmează să fie dat pe parcursul zilei.

Proiectul guvernamental a fost modificat în punctele esențiale de majoritatea formată din PSD-ALDE-PRO România-UDMR. În primul rând, politicienii de stângă au scos din proiect toate reglementările privind izolarea, carantina și interzicerea circulației deoarece au dorit să aștepte opinia CCR în aceste spețe. În al doilea rând, Parlamentul trebuie să aprobe impunerea stării de alertă.

Apoi, Ministrul Sănătății nu mai poate numi, suspenda din funcție și elibera persoanele care ocupă funcții de conducere în unitățile sanitare aflate în subordinea primăriilor și consiliilor județene. Comitetul Național pentru Situații de Urgență va avea un rol redus, fiind organismul care propune măsuri, nu cel care le dispune. De asemenea, pe perioada stării de alertă nu se mai pot face achiziții publice prin negociere directă.

Proiectul a fost trimis Camerei Deputaților. Deputații se vor întruni de urgență pentru a-l aproba și ar putea face noi modificări după propriul lor plac.


Distribuie articolul

You May Also Like