Despre armata postacilor întunecați

Distribuie articolul

Trolul sau postacul. O să-i spunem postacul că sună mai neaoș. O nouă ocupație „nenomenclatorizată”. Fără identitate sau cu identitate ascunsă. Mediocru dar mai ales, submediocru. Nu are CNP, are IP. Are nickname-uri cât să nu uite de ele și e expert în dactilografiat. Cam la asta se pricepe. Atât.

Își dă importanță mai mult decât e cazul. Asta ca să pară… mai mulți. Deviza lui – fără poză ca să nu ne știe lumea ! Îl cheamă, de regulă, cum vor mușchii lui, ba un personaj din mitologia greacă, ba e un star rock, ba e rapsod popular, ba actor de telenovele, ba personaj din desenele animate, ba e Gică Contra sau Sile Bombardieru.

Alții se cred la Spitalul de glumeți : Iancu de Hunedoara, Sinan Pașa, Ares (n.a.- Zeul Războiului) sau Arsenie Boca.
Ușor te scapi la o discuție mai puțin amiabilă cu Mercedes Benz, o chelfăneală verbală cu Avram Iancu, o gâlceavă-n toată regula cu Maria Lătărețu sau câteva vorbe de ocară cu care te-a blagoslovit Alexandru cel Mare. Toate bune.

Încă puțin și începem a face un recensământ, să verificăm dacă mai avem toate țiglele pe casă, dacă mansarda e la locul ei sau, mai rău, să-l căutăm în cartea de telefoane pe Ștefan cel Mare, să verificăm mail-ul fraților Jderi sau să încercăm o parolă nouă pentru Toma Alimoș.

Să revenim la eroii noștri celebri cât statuile vivante.
Postacul are coloană vertebrală fix după ora 1, în noapte, când intră în starea de adormire. În rest, e dată la amanet. Asta îl ajută să nu aibă dureri prea mari la spate de-atâta șezut în fața calculatorului.

Trăsături morale ? Complicat. Ideal, pentru angajator ar fi să nu aibă. Și cei mai mulți nu au, cu siguranță. Ei trebuie să dețină o singură calitate și anume aceea de a avea expertiză în utilizarea lejeră, din abundență a măscărilor, înjurăturilor, mahalagismelor de tot soiul.

Ce fac ei?
Intră mintenaș pe grupurile adversarilor politici, te descoase la început dacă știi câți butoni avea Napoleon la tunică iar apoi începe cafteala ca-n șapte păcate.

Cine are nevoie de postaci? În primul rând partidele, în anumite perioade electorale. Astfel, la nivelul organizațiilor județene, se trece la construcția unor rețele în toată regula, se decide un număr X de postaci ce se vor înregistra ulterior și vor susține neabătut interesele partidului în cauză. Vor avea multe nickname-uri, vor posta regulat, se vor refula față de adversarii politici tot la fel de regulat. Reacțiile lor, violente la început se vor transforma treptat în atacuri suburbane la adresa familiei sau raportări.

Cine sunt postacii ?
Partidele, la nivel local își triază râmele din rândul celor angajați pe filieră politică, a celor care suflă-n ciorba reîncalzită a șefilor de instituții locale numiți politic, a celor ce se slugăresc pentru încă doi poli la leafă, a celor ce vor să se cațere în ierarhia funcționarilor sau pur și simplu a celebrilor lipitori de afișe. Mai sunt luați în calcul și cei de la tineret care bat maidanul în căutarea unui loc de muncă dar și cei cu probleme sociale.

Cu siguranță, mai toate partidele au postaci. Cu un mare plus pentru cele mai recent înființate sau cele neagreate de publicul din rețelele de socializare. Primii își doresc o creștere rapidă a popularității în detrimentul celorlalți iar ceilalți, neagreații, nu au altceva de făcut decât să manipuleze și să caute sămânță de scandal.
Concret, în politica românească și implicit în cea locală, în momentul de față lideri la postăcisme sunt PSD- cum spuneam, în mare parte neagreat pe zona urbană, pe rețelele de socializare, în zona corporatiștilor, sau a tinerilor pur și simplu și USR- fără PLUS, pentru că are de recuperat și consideră că nu e tratat la un standard mai ridicat pe zona dreaptă a eșichierului politic.

Și în această categorie postacii se deosebesc ușor. Cei de la PSD- maeștri în ghiolbănisme iar cei de la USR, specialiști în autovictimizare sau a posturii fetei mari neînțelese. Aceștia din urmă mai excelează și la dezinformări, intrigi sau trucări foto-video, chestii mai de finețuri. Ăilalții, de la pesedeu te fac albie de porci după care te raportează. Pentru ce? Pentru că exiști.


Distribuie articolul

You May Also Like