Pucky, nu mai bine te indexezi singur? Cu Ciucă și Ciolacu la pachet…

Distribuie articolul

 

 

 La inflația din 2023, de 10,40% au contribuit in egală măsură atât Nicolae Ciucă dar și Marcel Ciolacu, rocada acestora producându-se în 15 iunie 2023.

Marea lor realizare, această inflație de peste zece procente vine pe fondul a două guvernări PSD-PNL (un singur mandat cu o rocadă de premieri între liderii celor două formațiuni politice) total nefericite dacă ne referim la politica antiinflaționistă.

Ca reper, conform datelor publicate de Institutul National de Statistică, nebunia cu creșterea galopantă a inflației o regăsim pe perioada cât Ciucă și Ciolacu au fost premieri.

 Ciucă ase poate „mândri” cu o inflație de 13,8% în 2022, în timp ce Ciolacu a putut doar 10,4 în jumătatea de mandat din 2023.

 Comparativ cu cifrele din ultimii doi ani ale liderilor prezentului, predecesorii lor au fost mult mai cumpătați iar pe alocuri și situația economică le-a fost alături, chiar și cu perioada pandemică traversată.

 Florin Câțu a avut o inflație de 5,1%, Ludovic Orban, 2,6% iar Vasilica Viorica Dăncilă a avut în doi ani de mandat inflații de 4,6% și 3,8%.

Acum, cum s-ar spune e ușor să guvernezi cu împrumuturi pe bandă rulantă, cu vouchere aruncate aiuristic în stânga și-n dreapta și apoi pe fiecare final de an să iei decizia de a stopa cheltuielile de toate spețele pentru a redresa bugetul.

 Nici Ciucă și nici Ciolacu n-au priceput că politica bugetară nu e una și-aceiași cu situația contabilă de la popotă sau cea de la covrigăria din colț.

Bâjbâiala, stilul pompieristic și degringolada bugetară vor fi apăsătoare pe umerii românilor și în 2025, pentru că aceleași două exemplare (Ciucă&Ciolacu) au condus haotic țara anul trecut.

 Gălățenii, dar și cetățenii României, în general vor avea anul viitor taxe și impozite mai mari cu cel puțin 10,4% pentru că liderii celor două partide aflate guvernare-PSD și PNL nu și-au făcut treaba. Sau și-au făcut-o prost!

Mâine, în ședința Consiliului Local Galați, primul punct de pe ordinea de zi sună cam așa:

 „ Proiect de hotărâre privind indexarea impozitelor şi taxelor locale, începând cu anul 2025

Se stabilesc impozitele şi taxele locale începând cu anul 2025, după cum urmează:

  1. a) nivelurile în sume fixe, indexate cu rata inflației pe anul 2023 de 10,40%,
  2. b) impozitul pe clădiri datorat de contribuabilii persoane fizice:

– în cazul clădirilor rezidențiale si a clădirilor-anexă, cota prevăzută se stabilește la 0,09%;

– în cazul clădirilor nerezidențiale, cota prevăzută se stabilește la 0,6%;

– în cazul în care valoarea clădirii nu poate fi calculată conform prevederilor art. 458 alin.1, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile determinate conform art. 457 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu completările și modificările ulterioare.

– pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, utilizate pentru activități din domeniul agricol, cota prevăzută la art.458 alin. (3) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare este de 0,4%;

– în cazul în care valoarea clădirii nu poate fi calculată conform prevederilor art. 458 alin.1, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile determinate conform art. 457 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu completările si modificările ulterioare.

– pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, utilizate pentru activități din domeniul agricol, cota prevazută la art.458 alin. (3) din privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare este de 0,4%;

  1. c) impozitul/taxa pe clădiri datorat/(ă) de contribuabilii persoane juridice:

– pentru clădirile rezidențiale, cota prevăzută la art. 460 alin. (1) din Legea nr. privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare se stabileşte la 0,2%;

– pentru clădirile nerezidențiale, cota prevăzută la art. 460 alin.(2) din Legea nr. privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare se stabileşte la 1,3%;

– cota prevăzută la art. 460 alin.( din Legea nr. privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare este de 5% pentru clădirile a căror proprietari nu au actualizat valoare impozabilă în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă.

– pentru clădirile nerezidențiale aflate in proprietatea sau deținute de persoanele juridice, utilizate pentru activități din domeniul agricol, cota prevăzută la art.460 alin. (3) din privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare este de 0,4%;

  1. d) impozitul pe teren

– majorarea prevăzută la art.489 alin. (4) privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, pentru terenul agricol nelucrat timp de 2 ani consecutiv, se stabilește la 500%, începând cu al treilea an;

  1. e) impozitul pe clădiri și impozitul pe teren pentru clădirile și terenurile neîngrijite, situate în intravilan

– majorarea prevăzută la art.489 alin. (5) privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, se stabilește la 500%.

Clădirile și terenurile care intră sub incidența art.489 alin. (5) din privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare se stabilesc prin hotărâre a consiliului local conform elementelor de identificare potrivit nomenclaturii stradale. Hotărârile consiliului local astfel stabilite au caracter individual.

  1. f) impozitul pe mijloacele de transport

– reducerea prevăzută la art.470 alin.3 din Legea nr. privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare se stabileşte la 95 %;

  1. g) taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate:

– cota prevăzută la art. 477 alin.(5) din Legea nr. privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare se stabileşte la 3 %;

  1. h) impozitul pe spectacole

– cota prevăzută la art. 481 alin. (2) lit. a) din Legea nr. privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare se stabileşte la 2%;

– cota prevăzută la art. 481 alin. (2) lit. b) din Legea nr. privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare se stabileşte la 5%;

  1. i) taxa hotelieră pentru şederea în municipiul Galaţi:

– cota se stabileşte la 1 %

Taxa hotelieră se datorează pentru fiecare zi de cazare.

 

 

Bun, acum maestrul de ceremonii Pucky, va spune că așa prevede legea și că nu ne putem abate de la ea. Se va plăti totul cu un plus de 10,4%.

 Ce nu ne va spune însă Pucky, e că va ține la dos publicului larg, motivația acestui procent și nu va arăta cu degetul spre cei responsabili de această situație.

Acum, ca să fim corecți, trebuie să spunem că rata inflației pentru primele șase luni ale acestui an a coborât la 4,9%. Dar, mai avem încă șase luni pentru a contabiliza o cifră corectă.

Conform specialiștilor economici, sunt șanse ca la finalul anului 2024 să avem o inflație formată dintr-o singură cifră, dar oricum mai mare decât cea înregistrată în prima parte din an.

 


Distribuie articolul

Ai putea fi interesat și de: