PSD vrea alegeri anticipate, PNL nu vrea alegeri pentru primari în două tururi. Ce se va întâmpla la Galați

Distribuie articolul

Chiar dacă liderii naționali ai PSD și PNL au declarații războinice, situația este exact pe dos: PSD vrea alegeri anticipate, iar PNL nu vrea alegeri pentru primari în două tururi. Explicațiile sunt simple: social democrații încearcă să limiteze dimensiunea dezastrului provocat de Dragnea și Dăncilă, în timp ce liberalii nu vor să riște să pice de pe valul de simpatie electorală pe care s-au așezat în urmă cu un an.

Altfel spus, PSD se pregătește să intre în opoziție, iar PNL să formeze un Guvern pentru următorii patru ani. Dacă nu vor fi alegeri în două tururi la locale, PSD va rămâne cu un număr important de primari și va avea teren de joacă din opoziție. PNL, care s-a trezit cu procentul mărit, nu vrea să riște nimic, nu-i deranjează pe primarii PSD și se pregătește să obțină cel mai important rezultat din istoria recentă la alegerile parlamentare. Marele pierzător este USR-PLUS care, după anul electoral, va rămâne cu buzele umflate și cu câțiva primari. Cât despre PMP, ALDE și UNPR viitorul este sumbru.

Ce se va întâmpla la Galați

Probabil, județul va rămâne sub talpa PSD. O talpă mai subțire, mai moale și mai sport, cu un număr de primări în scădere, în comparație cu mandatul actual. Dacă reprezentantul PSD (Costel Fotea) va câștiga alegerile pentru șefia CJ, controlul asupra județului va fi asigurat. Asta chiar dacă în legislativul județean va fi un echilibru de putere între PNL și PSD.

Și în oraș, lucrurile par să o fi luat pe un drum fără întoarcere. PNL, PMP, USR și autostrada lui Marius Stan visează la un candidat comun, bineînțeles, fiecare de la ei din prăvălie. Probabil, nici nu mai contează ce se va întâmpla pentru că, la alegerile într-un singur tur, primarul-candidat Ionuț Pucheanu are toate atuurile: pâine și cuțitul, electorat stabil și o armată de lipitori de afișe și de răspândaci de zvonuri. Opoziția, însă, nu are decât niște sondaje neconvingătoare și multe semne de întrebare. În plus, nici perspectivele nu sunt prea bune, în condițiile în care este greu de crezut că reprezentanții partidelor din alianța anti PSD vor pune serios umărul la luptă dacă candidatul nu va fi de la ei din partid.


Distribuie articolul

You May Also Like