Slujba de Paște, în timpul epidemiei de coronavirus: lumină de la candelă, slujba la televizor și urări de la balcon

Distribuie articolul

Șefii Bisericii Ortodoxe din România au stabilit regulile de organizare a ceremoniilor religioase de Paște și Florii. Din cauza epidemiei de COVID-19, slujbele se organizează fără credincioși și au fost suspendate toate ceremoniile publice. De asemenea, spovedania și împărtășirea credincioșilor se fac în continuare doar la domiciliu.

Toate slujbele de Florii și Înviere vor fi fără credincioși în acest an, a stabilit Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În biserici vor fi doar preoții și ajutoarele lor, iar slujbele vor fi transmise în direct la televizor, la radio și pe internet. De exemplu, Slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală din București va fi transmisă de Trinitas TV și Radio Trinitas.

De Înviere, enoriașii vor aprinde lumânarea de la candela din casă. La miezul nopții, în timp ce sunt trase clopotele bisericilor, credincioșii vor ieși la ferestre, la balcoane sau în curțile caselor lor și, respectând distanța de 2 metri, se vor adresa cu salutul pascal. Pachete cu ouă roșii și cozonac vor fi împărțite de voluntari în dimineața primei zile de Paște, au mai stabilit reprezentanții Sfântului Sinod.

Capii bisericii i-au avertizat pe reprezentanții clerului să respecte întocmai regulile stabilite.

„Orice act de indisciplină a clericilor (ierarhi, preoți și diaconi) sau a credincioșilor mireni afectează negativ imaginea Bisericii în societate, deoarece, în timpul stării de urgență, toți avem obligația de a respecta dispozițiile autorităților de stat, în caz contrar, vom suporta sancțiunile prevăzute de lege. Să ne rugăm lui Dumnezeu, Maicii Domnului și tuturor sfinților ca starea aceasta de grea încercare cauzată de pandemia actuală să înceteze cât mai curând!”, a precizat Cancelaria Sfântului Sinod.


Distribuie articolul

You May Also Like