Protest la Penitenciarul Galați. Salariații solicită demisia ministrului Tudorel Toader pentru INCOMPETENȚĂ

Distribuie articolul

Sunt proteste în penitenciarele din România. Angajații din sistem au anunțat că în această săptămână organizează acțiuni revendicative în întreaga țară.

Conform graficului stabilit de sindicaliști, la Galați protestul va avea loc joi, pe 27 septembrie, de la ora 9.00.

La acțiunea care se va desfășura în fața penitenciarului Galați vor participa și sindicaliști din Brăila, anunță organizatorii.

Protestatarii solicită rezolvarea urgentă a revendicărilor ce țin de îmbunătățirea condițiilor de lucru și de respectarea drepturilor salariaților, dar și demiterea ministrului Tudorel Toader pentru incompetență.

Pe scurt, salariații din penitenciare sunt nemulțumiți de condițiile de muncă, de faptul că orele suplimentare nu sunt plătite, de discriminările salariale din sistem și de abuzurile care se fac în calculul pensiei.

„1. Condiții de lucru mai bune – ministrul Justiției a promis acum 1 an standarde privind condițiile de lucru in penitenciare și un plan multianual de investiții, dar nu s-a ținut de cuvânt. In schimb, bugetul pentru investiții a fost redus la jumătate.
2. Plata orelor suplimentare restante – in continuare sunt peste 1 milion de ore suplimentare restante neplătite. Ministrul Justiției s-a angajat acum 9 luni la Penitenciarul Vaslui că acestea vor fi platite, nu s-a ținut de cuvânt.
3. Stoparea imputernicirilor ilegale – cerem reluarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de management superior și incetarea practicii de vasalizare prin imputerniciri, unele deja ilegale prin depașirea limitei de 1 an permisă de lege. Chiar directorul general Marian Dobrica se află de mai bine de 2 luni in această situație.
4. Eliminarea discriminărilor salariale – cerem aplicarea legii cadru a salarizării și pentru personalul din sectorul de aparare ordine publică și siguranță națională incepând cu octombrie 2018.
5. Aprobarea Statutului polițistului de penitenciare – cerem ministerului Justiției să includă și observațiile sindicatelor in proiectele transmise prin forțarea procedurii de avizare la Parlament.
6. Încetarea abuzului asupra pensionărilor – cerem eliminarea din legislație a scamatoriei legislative prin care, incepând cu 15 septembrie 2017, au fost reduse cu peste 30%, prin ordonanță de urgență, pensiile angajaților din penitenciare, polițiștilor si militarilor.
7. Plata integrală a orelor suplimentare curente – cerem ministrului Justiției să aplice corect prevederea legală obținută in Parlament de către sindicate referitor la plata orelor suplimentare, din ordinul acestuia (OMJ 2721/2018) fiind practic eliminate arbitrar de la plata peste 50% dintre orele suplimentare nerecuperate in termen de 60 de zile”, se arată în comunicatul de presă redactat de Sindicatul Phoenix Galați.

Sindicaliștii mai spun că vor bloca toate activitățile din penitenciare dacă revendicările lor nu vor fi luate în calcul.

De asemenea, pe 3 octombrie angajații din domeniu se vor strânge la București pentru a participa la un mare miting în fața sediului Administrației Naționale a Penitenciarelor și a clădirii Ministerului Justiției.

În paralel, continuă acțiunile în instanță îndreptate împotriva Ministerului Justiției.


Distribuie articolul

You May Also Like