„Va fi interzis să umblăm mai mult de trei persoane pe stradă”

Distribuie articolul

Carmen Dan, ministrul de Interne, a anunțat marți că dorește modificarea legii adunărilor publice, fapt pentru care a militat și prefectul Capitalei.

Cele două au fost audiate în Senat în comisia de anchetă a evenimentelor din 10 august. Inițiativa a stârnit reacții ironice din partea senatorului George – Edward Dircă, ales pe listele USR Galați, remarcat deocamdată doar prin faptul că a reușit să facă o conferință de presă pe an în orașul care l-a trimis în parlament.

„Eu cred că este necesar să se intervină legislativ să aducem în actualitate o lege din 1991. Și îmi asum acest demers. Și sper ca în Parlament să dezbatem împreună să servească realităților și trebuie să aruncăm un ochi pe legislație așa încât orice misiunea structurilor statului să nu mai poată fi pusă sub semnul întrebării”, a declarat Carmen Dan.

Aceasta nu a precizat însă care va fi forma exactă și care vor fi principalele modificări vizate.

Aceeași solicitare fusese făcută anterior de prefectul Bucureștiului, Speranța Cliseru. Ea le-a cerut parlamentarilor să schimbe de urgență legea adunărilor publice, susținând că aceasta nu mai corespunde realităților actuale și că nu mai trebuie acceptate mitinguri neautorizate.

„Legat de aceste mitinguri autorizate sau nu, trebuie să respectăm legea, nu trebuie să acceptăm mitinguri neautorizate. Știți bine că de un an și jumătate sunt fel de fel de manifestații în Piața Victoriei care sunt doar anunțate. Eu v-aș ruga să aduceți la zi legea adunărilor publice, a fost făcută în grabă și nu mai corespunde cu ce se întâmplă azi. O simplă notificare către primar nu poate ține loc de autorizare. Nu mai putem să continuăm cu aceste adunări anunțate prin fax-uri și mailuri”, a spus Cliseru.

Prezent la audieri, senatorul Dircă a avut câteva intervenții în care a întrebat dacă au existat întâlniri ale reprezentanților forțelor de ordine înaintea datei de 10 august, în vederea gestionării protestelor, și de ce jandarmeria a reacționat în mod total diferit la evenimente similare: în februarie 2017 i-a izolat pe protestatarii violenți, în vreme ce pe 10 august părea să-și dorească o luptă corp la corp.

„Cu toții ne plângem că nu avem pârghii și că nu știm cine ar trebui să aplice legea în astfel de situații. Eu cred că avem toate pârghiile necesare, codul penal permite sancționarea oricărei fapte penale, fie că e vorba de amenințare sau agresiune asupra forțelor de ordine. Tot ce s-a întâmplat astăzi nu este altceva decât o ședință pentru a pune bazele unei viitoare modificări legislative privind adunările publice. În curând probabil urmează să ne interziceți să umblăm mai mult de trei persoane pe stradă, să nu reprezentăm o adunare publică”, a spus ironic Dircă.

Discursul i-a fost întrerupt în repetate rânduri de președintele comisiei, care i-a reproșat că a participat la proteste și confundă Piața Victoriei cu Senatul.


Distribuie articolul

You May Also Like