Proiectul unui medic gălățean care s-a vindecat de cancer: „Vreau să le ofer pacienților șansa să moară cu demnitate”

Distribuie articolul

Un medic din Galați care a fost bolnav de cancer vrea să construiască centre pentru bolnavii în fază terminală. Georgia Mocanu spune că ea a reușit să se vindece de două ori de această boală și vrea să-i ajute pe gălățenii care trec prin experiențe asemănătoare. Ea vrea să amenajeze cel puțin trei centre în județul Galați cu ajutorul fondurilor europene.

Medicul gălățean a realizat proiectul centrelor de îngrijiri paliative după ce s-a vindecat de cancer. Georgia Mocanu dezvăluie faptul că astfel de centre nu îi ajută doar pe pacienți, ci și pe familiile acestora. Întregul proiect nu este văzut ca o afacere, ci ca o „mână întinsă comunității”, precizează medicul gălățean.

„Vreau să le îmbunătățesc condițiile de viață prin ameliorarea durerilor, prin îmbunătățirea funcțiilor. Practic, vreau să le ofer șansa să moară cu demnitate… Eu am fost bolnavă de cancer, în total 11 ani am luptat cu boala și m-am vindecat. Știu ce înseamnă și știu ce trebuie să fac pentru acești pacienți. Intru frecvent în contact cu cei care îngrijesc bolnavi în stare terminală, ei nu au experiență și trec prin lucruri groaznice. Pentru pacienți, dar și pentru rudele lor, am inițiat acest proiect… În prezent, îndeplinim formalitățile pentru obținerea finanțării europene, suntem foarte aproape, este vorba despre sute de mii de euro. Sunt foarte multe condiții de îndeplinit, dar le vom face pe toate. Proiectul nu este o afacere, este o mână de ajutor întinsă comunității. Centrele vor funcționa cu banii din ajutorul de handicap și din pensiile pacienților, dar și din sume pe care vom încerca să le obținem de la Casa de Asigurări de Sănătate, de la sponsori, vom lucra și cu organizații non-guvernamentale”, a declarat Georgia Mocanu.

Proiectul prevede realizarea de centre de îngrijiri paliative în orașele Galați, Tecuci și Tg.Bujor. Primul centru din județ s-ar putea deschide în 2022. Potrivit statisticilor, în județul Galați sunt aproximativ 5.000 de bolnavi de cancer în fază terminală.


Distribuie articolul

You May Also Like