Probleme cu salariile la Primăria Galați. Consiliul Local a aprobat o rectificare bugetară pentru a asigura fondul de salarii

Distribuie articolul

Consiliul Local a aprobat o rectificare bugetară. Asta ca să nu rămână fără lefuri salariații Primăriei Galați, unul dintre cei mai mari angajatori din județ. Din informațiile pe care le deținem, în ritmul actual Primăria ar fi rămas fără bani de salarii prin luna octombrie. De aceea, la rectificarea bugetară Primăria va primi 7,2 milioane de lei, Poliția Locală 4,4 milioane de lei, Evidența Populației 200.000 de lei și domeniul Educație 7 milioane de lei.

Ne-am băgat și noi nasul prin realizările municipalității ca să înțelegem cum de s-a ajuns aici. Cifrele sunt amețitoare: în prima jumătate a anului 2018, Primăria a cheltuit cu 49 de milioane de lei mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Asta în timp ce a încasat cu 21 de milioane de lei mai puțin. Iar estimările au legătură cu datul în bobi și cu prosteala: în partea a doua a anului 2018, Primăria estimează că va colecta 44 de milioane de lei din taxe și impozite, 19 milioane de lei din servicii și bunuri, plus alte sume din amenzi.

Dacă ne uităm la cifrele din prima parte a anului, ne ia din nou cu amețeală: deși prognozele bugetare pentru primele șase luni ale anului vorbeau despre venituri de 309 milioane de lei, în realitate s-au încasat doar 288 de milioane de lei, în condițiile în care taxele și impozitele locale s-au majorat.

Să nu credeți că sumele care se duc la capitolul salarii vin de pe altă planetă. Sursa este bugetul local, capitolul dezvoltare, așa cum s-a tot întâmplat în ultimii ani. Practic, bugetul de dezvoltare se face din ce în ce mai mic, invers proporțional cu cheltuielile pentru salarii și utilități.

„Dacă în primele șase luni ale anului trecut, cheltuielile au însumat 202 milioane de lei, anul acesta, în șase luni, au fost cheltuite 251 de milioane de lei. Să nu vă imaginați că acești bani s-au cheltuit pe investiții, ci pe salarii. Dacă ar fi să luăm în calcul doar salariile din Primărie, anul acesta, în primele șase luni, acestea s-au majorat, la general, cu trei milioane de lei. Nici nu este de mirare, câtă vreme salariul primarului este 17.500 de lei, iar al celor doi viceprimari de 14.500 de lei fiecare”, a declarat consilierul local, Onuț Atanasiu.

Dintre marile orașe, Galați are probabil una dintre cele mai mici sume alocate dezvoltării. Banii de la buget merg pe salariile majorate în 2017 ale edililor și funcționarilor, dar și pe utilități.

Altfel spus, bugetul orașului Galați este clădit pe consum, nu pe dezvoltare. Și ne mai miră faptul că votul încă se cumpără cu o pungă de făină și cu promisiuni irealizabile?


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns