Primul manual conceput 100% la Galați a fost premiat de Ministerul Educației

Distribuie articolul

Patru cadre didactice din Galați au făcut un manual de limba și literatura română, pentru clasa a V-a, care nu doar a fost aprobat de Minister, ci și premiat pentru calitate. Practic, primul manual elaborat de o echipă formată exclusiv din profesori gălățeni va putea fi folosit de elevii de pretutindeni, din această toamnă. Pentru că s-a schimbat programa pentru clasele V-VIII, Cătălina Popa și Elena Corcăcel, profesoare de limba și literatura română la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, Onorica Tofan, profesor la Colegiul Naţional „C. Negri” și Viorica Isaia, profesor metodist la Casa Corpului Didactic și-au pus experiența la contribuție și au făcut o carte de 216 pagini, după placul lor, dar ținând cont și de programa școlară.

Manualul este structurat în șapte unități de învățare, fiecare conținând o secvență de predare-învățare, una de recapitulare și una de evaluare. Varianta digitală conține 100 de imagini, diagrame, desene, 55 de filme și animații create ca suport pentru predare și proiecte și 30 de simulări, jocuri educative și experimente.

„Mi se pare onorant punctajul foarte mare obţinut pentru calitate, deoarece am concurat cu profesori care au conceput manuale de pe vremea când eram elevă! Practic, e o recunoaștere a calității învățământului gălățean”, a precizat Cătălina Popa.

Pentru ca orele de limba și literatura română să fie o experiență frumoasă!

„Propunerea a venit către noi, din partea editurii. Am zis da, am simțit nevoia unor altfel de exerciții, care să valorifice inteligența emoțională a elevilor. Toate am lucrat din greu să concepem un manual ca pentru propriii copii. Am folosit atât texte ce aparţin autorilor români canonici precum Mihai Eminescu, Lucian Blaga sau Marin Sorescu, cât şi texte din literatura universală clasică şi contemporană (Lewis Caroll, Alice în Țara Minunilor, C.S. Lewis, Cronicile din Narnia, J. K. Rowling, Harry Potter)”, a declarat prof. Cătălina Popa.

„Eu m-am ocupat de conţinuturile referitoare la elemente de construcție a comunicării, ce cuprind: gramatică, ortoepie și ortografie, vocabular, variație stilistică,” a spus prof. Onorica Tofan.

Elena Corcăcel, care a lucrat alături de Viorica Isaia la comunicare orală, redactare și elemente de interculturalitate a explicat:

„Studiul se deschide cu orientarea elevilor spre cunoaştere prin explorarea mediului familial şi continuă cu alte spaţii identitare – locul natal, cultura locală, regională, naţională, similitudini cu alte culturi. Permanenta noastră grijă a fost ca utilizatorii să nu piardă legătura cu realitatea cotidiană”.

Manualul este disponibil la Editura INTUITEXT, iar dacă va fi selectat de profesori prin școli, se va folosi gratuit la clasă.

„Elevii sunt provocați să descopere noile conținuturi prin joc, având, totodată, posibilitatea să utilizeze și noile tehnologii (smartphone, calculator). Mă încântă ideea că și ai mei copii vor studia, în curând, de pe această carte”, a declarat Viorica Isaia.

Lect. univ. dr. Nicoleta Crînganu, fost inspector școlar și unul dintre referenții științifici ai manualului a apreciat efortul echipei:

„E un manual prietenos, bine structurat, care se adresează tuturor elevilor, textele sunt alese cu grijă, ținându-se cont de preferințele copiilor, e foarte bine dozat conținutul de literatură română în raport cu universală, iar textele sunt frumoase. Cred că se va lucra ușor pe el! E o reușită, așa că sper că va fi ales atât la Galați, dar și în țară”.

Cine sunt autoarele manualului?

Cătălina Popa este profesor gradul I, la C.N.V.A., doctor în filologie și îndrumător de practică pedagogică. Ea a primit, în 2016, Ordinul „Meritul pentru Învățământ“ în grad de Cavaler, acordat de Președintele României și Premiul MERITO pentru Excelență în Educație. Onorica Tofan este profesor gradul I, la C.N.C.N., doctor în filologie, membru în consiliul consultativ al ISJ şi profesor metodist. Elena Corcăcel, fost inspector şcolar de management educaţional, este profesor gradul I, la C.N.V.A., doctorand, metodist al ISJ Galaţi şi mentor de practică pedagogică, în colaborare cu DPPD, din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi. Viorica Isaia este profesor gradul I, metodist la Casa Corpului Didactic din Galați, doctorand, membru în Consiliul Consultativ al ISJ și formator în cadrul Programului pentru Pregătirea Debutanților în vederea Susținerii Examenului Național de Definitivat.


Distribuie articolul

You May Also Like