Primarul din Brăhășești acuzat de tentativă de fraudă cu fonduri europene!

Distribuie articolul

La începutul lunii decembrie, mai precis în data de 7 a ultimei luni a anului trecut, Parchetul European (EPPO) a înaintat la Tribunalul Iași decembrie, rechizitoriul împotriva primarului comunei Brăhăşeşti din judeţul Galaţi, pentru fals în înscrisuri oficiale şi tentativă de fraudă cu fonduri europene.

Primarul Dumitru Mircea, ales prima oară în 2012 era la acea dată cel mai tânăr primar gălățean având doar 24 de ani.

Acum, acesta este acuzat că a încercat obţinerea ilegală de fonduri UE, în cadrul unui proiect de sprijinire a dezvoltării iniţiale a unor noi companii în cadrul comunităţii locale, finanţat prin Programul Operaţional Capital Uman 2014–2020.

În calitate de beneficiar, comuna Brăhăşeşti a trebuit să organizeze cursuri de învăţare pentru viitorii antreprenori, care la rândul lor trebuiau să elaboreze planuri de afaceri pentru analiză şi selecţie pentru ajutoare financiare ce urmau să fie acordate după înfiinţarea companiilor.

Întreprinderile nou create trebuiau să fie înregistrate cel târziu la 14 februarie 2020, dar la acea dată nu era înfiinţată nicio companie de către cele 15 persoane ale căror planuri de afaceri au fost selectate pentru ajutor. Acestea au fost înregistrate abia la 12 martie 2020.

Primarul Dumitru Mircea, în calitatea sa oficială de reprezentant legal al beneficiarului fondurilor UE, este acuzat că ar fi încheiat contracte de subvenţionare cu 15 persoane fizice, toate datând 14 martie 2020 – deşi doar persoanele juridice aveau dreptul să primească ajutorul financiar.

Mai mult decât atât, acesta este suspectat că ulterior a dispus înlocuirea paginile care conţin datele de identificare ale persoanelor fizice cu altele noi, conţinând datele de identificare ale firmelor nou înregistrate.

Contractele presupuse falsificate, împreună cu alte documente şi declaraţii solicitate, au fost depuse la autoritatea română de gestionare a fondurilor UE, ca justificare a cererii de aproximativ 260.000 EUR (1.278.225 RON).

Tentativa de fraudă a fost constatată de către autoritatea de management.


Distribuie articolul

You May Also Like