Primarii Ionuț Pucheanu și Marian Dragomir o cheamă la discuții pe Viorica Dăncilă

Se anunță încă un an prost pentru marile orașe din România. Deoarece riscă să rămână în fundul gol, Guvernul intenționează să bage din nou mâna în buzunarele primăriilor. Asta i-a speriat pe primarii marilor orașe care au chemat prim ministrul la discuții, în numele Asociației Municipiilor din România. Primarii (31 la număr, lista completă la finalul articolului) au semnat și un comunicat în care își spun nemulțumirile, iar printre semnatari se află câțiva pesediști cunoscuți precum Ionuț Pucheanu (Galați), Marian Dragomir (Brăila), Robert Negoiță (București), Mihai Chirica (Iași), Decebal Făgădău (Constanța), Mihail Genoiu (Craiova) și Cosmin Necula (Bacău).

Pentru că a ajuns la fundul sacului, Guvernul a băgat mâna adânc în bugetele locale, lăsând fără bani chiar și comunitățile conduse de primari PSD. Japca a început în 2017 și i s-a spus reformă fiscală, iar efectele au fost simțite în 2018 când orașele s-au trezit cu bugetele înjumătățite din cauza Vioricăi și a lui Teodorovici. Orașul Galați, de exemplu, a pierdut zeci de milioane de lei într-un singur an din cauza reformei fiscale.

În urma acestei bătăi de joc, unii primari au țipat mai mult, alții deloc, în funcție de culoarea carnetului de partid. Acum se apropie alegerile și primarii, inclusiv cei de la PSD, nu mai au chef să umble în bugetul gol în fața cetățenilor. De aceea, convocarea la discuții a fost semnată de numeroși primari care anul viitor vor candida pentru un nou mandat și vor da nas în nas cu cetățenii.

Mesajul aleșilor apare în condițiile în care, peste noapte, reprezentanții Guvernului au anunțat că au finalizat bugetul 2019. În scrisoarea trimisă premierului, primarii se declară nemulțumiți de faptul că nu au fost consultați în ceea ce privește modul de repartizare a banilor pentru bugetele locale și anunță că nu sunt de acord cu sumele vehiculate în presă.

 

„Ne aflăm acum la sfârșitul lunii ianuarie 2019, fără să avem în dezbatere publică un proiect de Lege a bugetului de stat pe anul 2019, deși aflăm din presă că Guvernul va adopta acest proiect până joi, 31 ianuarie a.c. Tot din surse neoficiale sunt și speculațiile referitoare la cotele din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat la nivelul fiecarei UAT, ce urmează să fie alocate prin Legea bugetului de stat pe anul 2019. Dincolo de gravitatea cuantumului procentelor vehiculate în presă, care nu corespund în niciun caz celor solicitate de reprezentanții APL, considerăm, stimată doamnă prim-ministru, că structurile asociative ale administrației publice locale ar trebui să primească informațiile care privesc bugetele locale în următorii ani, direct de la sursă și că, mai mult decât atât, acestea ar trebui să fie cel mai important partener de dialog al Guvernului, atunci când în discuție sunt finanțele publice locale. Având în vedere că până în prezent nu există nicio informație oficială privind fundamentarea bugetelor locale în cadrul Legii bugetului de stat pe anul 2019, solicităm, doamna Prim-ministru, organizarea unei întâlniri cu dvs. pentru discutarea cotelor din IV ce urmează a fi alocate UAT și a alocărilor bugetare de care depinde dezvoltarea comunităților urbane în următorii ani, astfel, vă invităm să vă alăturați primarilor de municipii, marți, 29 ianuarie 2019, începând cu ora 15, str. Matei Basarab nr. 63 la reuniunea CD al AMR”, scrie în comunicatul membrilor Asociației Municipiilor din România.

Cică la discuțiile cu primarii, Guvernul va fi reprezentat de ministrul Eugen Teodorovici. Asta înseamnă că guvernanții nu au curaj să-i ia la mișto pe edili, pentru că prezența Vioricăi la orice întâlnire presupune bășcălie și prostie.

 

Lista primarilor care au semnat scrisoarea adresată Guvernului României (sursa ziare.com)

 

  1. Robert Sorin Negoita, primarul Sectorului 3, Bucuresti
  2. Ilie Gavril Bolojan, Oradea
  3. Gheorghe Falca, Arad
  4. Mihail Genoiu, Craiova
  5. Dan Boboutanu, Hunedoara
  6. Ovidiu Teodor Cretu, Bistrita
  7. Daniel Stefan Dragulin, Calarasi
  8. Decebal Fagadau, Constanta
  9. Ion Lungu, Suceava
  10. Marian Dragomir, Braila
  11. Adrian Mocioniu, Slobozia
  12. Tiberiu Iacob Ridzi, Petrosani
  13. Arpad Andras Antal, Sfantu Gheorghe
  14. Nicolae Barbu, Giurgiu
  15. Emil Boc, Cluj Napoca
  16. Marcel Romanescu, Targu Jiu
  17. Mihai Chirica, Iasi
  18. Gabor Kereskenyi, Satu Mare
  19. Cristi Misaila, Focsani
  20. Florin Oancea, Deva
  21. Cosmin Necula, Bacau
  22. Ionut Pucheanu, Galati
  23. Constantin Toma, Buzau
  24. Francisc Boldea, Lugoj
  25. Dumitru Boros, Barlad
  26. Ionel Ciunt, Zalau
  27. Constantin Hogea, Tulcea
  28. Lucian Ovidiu Micu, Roman
  29. Costan Morar, Dej
  30. Nicolae Robu, Timisoara
  31. Marius Screciu, Drobeta Turnu Severin

Ai putea fi interesat și de:

Lasă un răspuns