Primăria Galați vrea să reabiliteze o conductă de la Priza de apă de la Dunăre care alimentează o mare parte a consumatorilor casnici și industriali din oraș. Reprezentanții municipalității au pregătit un proiect de hotărâre prin care se va aloca suma de 63 milioane lei pentru lucrările de la Priza Dunării. Propunerea va fi dezbătută la viitoarea ședință a Consiliului Local, dar reprezentanții opoziției vor veni cu o contrapropunere: Primăria să cumpere de la Arcelor Mittal sursa de apă a orașului.
Primăria Galați vrea să reabiliteze una dintre conductele care transportă apa consumată de aproximativ 65% din locuitorii orașului. Consilierii locali liberali vor să profite de ocazie pentru a redeschide subiectul cumpărării de municipalitate a obiectivului economic.
„Amendamentul nostru va fi să preluăm priza. Măcar o discuție de principiu să facem, să vedem, ne permitem, nu ne permitem, ce înseamnă preluarea, ce se poate întâmpla dacă nu facem nimic. Eu cred că trebuie să o preluăm ca să avem siguranței existenței sursei de apă. Nu poate orașul să stea la mâna unui privat”, a explicat Onuț Atanasiu, liderul grupului de consilieri locali PNL.
Iminenta schimbare a proprietarului combinatului siderurgic gălățean justifică discuțiile din Consiliul Local. Situația Prizei Dunării este cu atât mai încurcată cu cât utilajele, clădirile și conductele se află pe teritoriul județului Brăila.
Practic, orice investiție importantă în obiectiv poate întâmpina dificultăți deoarece legea nu le permite primăriilor să investească în alte unități adminstrativ teritoriale.
Negocierile ar putea începe doar dacă reprezentanții ArcelorMittal s-au răzgândit și vor să vândă Priza de la Dunăre. În timpul discuțiilor purtate în primăvară, aceștia au spus că unitatea siderurgică de la Galați va fi vândută doar cu toate activitățile din subordine la pachet.
În plus, unitatea este importantă și pentru combinat: trei sferturi din apa scoasă din Dunăre este folosită pe platforma siderurgică.