Primăria Galați vrea să plătească cu bani europeni datoriile pentru câteva proiecte nefinalizate

Distribuie articolul

Primăria Galați vrea să acceseze fonduri europene pentru a plăti datoriile făcute în cadrul unor proiecte nefinalizate și aflate în întârziere. Este vorba despre modernizarea străzii Traian, implementarea sistemului de ticketing și achiziționarea de troleibuze și tramvaie noi. Reprezentanții municipalității gălățene au convocat pentru joi, 8 noiembrie, o ședință extraordinară a Consiliului Local pentru a obține aprobarea consilierilor, în condițiile în care, la fiecare proiect în parte, Primăria va avea o contribuție proprie de 2% din valoarea investiției.

„Este deschisă o axă de finanțare prin care Uniunea Europeană rambursează proiecte aflate în derulare, nefinalizate din diferite motive. Este un fel de ajutor al UE care le oferă comunităților această oportunitate, de a primi fonduri nerambursabile pentru lucrările începute cu alți bani, împrumuturi bancare, alte proiecte europene”, a declarat consilierul local Onuț Atanasiu.

Conform edililor, suma de 18,1 milioane de lei este necesară pentru acoperirea datoriilor rezultate în urma modernizării străzii Traian, pe sectorul cuprins între Baia Comunală și Piața Centrală. De asemenea, Primăria încearcă să plătească cu fonduri europene în valoare de 31,5 milioane de lei cele 17 troleibuze noi achiziționate în baza unui împrumut bancar. Pe listă mai sunt sistemul de ticketing și management al traficului în valoare de 31,6 milioane de lei și 10 tramvaie noi în valoare de 95 de milioane de lei.

„La Galați, lucrarea de pe Traian, de la Metro până în Brăilei, nu este închisă, de aceea se poate cere această finanțare. Sitemul de ticketing a început în 2014, merge greu și sistemele inteligente trebuie să fie instalate anul viitor. Troleibuzele luate prin împrumut bancar nu au fost achitate încă, așa că Primăria încearcă să obțină fonduri europene. De asemenea, Primăria vrea să cumpere 10 tramvaie noi, astea costă în jur de 95 de milioane de lei”, a precizat consilierul Onuț Atanasiu.


Distribuie articolul

You May Also Like