Primăria Galați angajează datorii noi pentru probleme vechi

Distribuie articolul

100 de milioane este valoarea noului credit aprobat astăzi de majoritatea consilierilor locali. Două treimi din bani merg spre rezolvarea unei probleme pentru care s-a mai făcut în urmă cu doi ani un credit bancar și s-a ratat accesarea unor fonduri europene: achiziția de autobuze noi.

A fost doar o simplă formalitate aprobarea noului credit în ședința Consiliului Local de astăzi, în condițiile în care era necesară o majoritate simplă. Astfel, din cei 20 de consilieri prezenți, 14 au votat pentru, opunându-se șase, de la PNL – PMP.   

O treime din împrumut merge în majorarea capitalului social al Transurb, ce ar putea în aceste condiții să cumpere 40 de autobuze Euro 6 Diesel, cu 31.233.000 de lei. Altă treime s-ar duce în achiziţia de autobuze electrice hibrid (30.000.000 de lei) iar diferența în proiecte de infrastructură.

”Pentru acoperirea riscurilor financiare care decurg din garantarea împrumutului contractat de Transurb SA, trebuie să se constituie un fond de risc în afara bugetului local. Având în vedere că societatea înregistrează pierdere pe ultimele trei exerciţii financiare, oferta obţinută de aceasta pentru costul creditului este 6,07%, fiind neavantajoasă şi este condiţionată şi de garantarea creditului de către municipiul Galaţi, ceea ce generează cheltuieli suplimentare din bugetul local”, se arată în expunerea de motive a Hotărârii Consiliului Local.

Creditul de 100 de milioane va fi acordat de EximBank SA pe o perioadă de 12 ani de la data semnării contractului.

”În urmă cu doi ani, Primăria s-a mai angajat că va cheltui 24 de milioane de lei din alt credit, tot de 100 de milioane, pentru înnoirea parcului auto Transurb. Din păcate nu s-a întâmplat nimic și au fost ratate și două finanțări europene ce vizau acest domeniu. Nu avem nicio garanție că noul împrumut va fi folosit cu adevărat pentru achiziția de mașini noi”, ne-a declarat consilierul local Alexandru Șerban, președintele organizației municipale a PNL Galați, unul dintre cei care s-au opus angajării noului credit.

Pe lângă suta de milioane cu care ne împrumutăm, aleșii locali au mai aprobat, în aceeași formulă de 14 pentru – șase contra – refinanțarea cu 85 de milioane de lei a două împrumuturi contractate de la BRD – Groupe Société Générale şi de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Conform raportului de specialitate, termenul de rambursare a creditului va fi tot de 12 ani.


Distribuie articolul

You May Also Like