Prețurile la alimentele de bază, plafonate încă două luni! Guvernul a vrut trei luni dar retailerii au spus PAS!

Distribuie articolul

 

 

Executivul a decis astăzi prelungirea cu încă 60 de zile a ordonanței privind plafonarea adaosurilor comerciale la alimentele de bază.

Plafonarea a temperat cumva creșterile speculative de prețuri, a ajutat la scăderea inflației și la menținerea puterii de cumpărare a populației.

Executivul a prezentat astăzi, conform datelor venite dinspre INS, anumite cifre, cele mai semnificative fiind cele referitoare la prețurile din luna decembrie 2023, care au fost cu 5.8% mai mari față de cele din decembrie 2022, în timp ce în luna iunie 2023 (înainte de introducerea acestei măsuri) diferența față de aceeași lună din anul precedent era de aproape 18%.

„În paralel, voi continua dialogul cu marile lanțuri de magazine, cu care am avut și astăzi o discuție foarte constructivă, pentru a construi împreună un mecanism pe termen lung bazat pe un parteneriat stat-mediu de afaceri, prin care prețurile să fie ținute sub control. Am o singură condiție: ca producătorii și procesatorii români să aibă parte de un tratament corect!”, mai afirmă Ciolacu.

Guvernul a propus inițial prelungirea cu trei luni a măsurii.

După introducerea măsurii de plafonare a adaosului comercial, unii producători și comercianți au schimbat gramajul produselor pentru a nu fi afectați de plafonare, iar alții au scumpit alte produse.

Începând cu data de 1 august, adaosul comercial este plafonat la 21 de produse alimentare de bază.


Distribuie articolul

You May Also Like