ANM anunță un februarie cu temperaturi istorice

Distribuie articolul

 

 

Meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie au actualizat prognoza pentru următoarea perioadă și au dezvăluit cum va fi ultima lună de iarnă. Aceștia anunță un februarie istoric în România, cu temperaturi la care nimeni nu s-ar fi așteptat.

În perioada următoare, între 29 ianuarie și 11 februarie, se așteaptă o creștere a regimului termic în diverse regiuni. În particular, zonele precum Oltenia, Dobrogea, Banat și Muntenia vor experimenta temperaturi maxime situate în jurul valorilor de 14-15 grade Celsius.

Cu toate acestea, notăm că probabilitatea apariției precipitațiilor rămâne ridicată pe întregul interval de prognoză.

Într-un context global, meteorologii aduc vești inedite pentru luna februarie 2024 în România, prognozând un februarie istoric. Se preconizează că vor avea loc fenomene și temperaturi neobișnuite în București și în celelalte mari orașe ale țării.

Conform prognozei elaborate de specialiști, februarie 2024 ar putea fi caracterizată prin absența aproape totală a zăpezii.

 În contrast cu experiențele anterioare, în care luna februarie aducea adesea zăpadă, se pare că în acest an, acest element va fi aproape inexistent.

Conform datelor AccuWeather, luna februarie aduce României un regim solar abundent, temperaturi mult peste media perioadei și o aproape absență a precipitațiilor. Această schimbare neobișnuită în condițiile meteorologice atrage atenția asupra posibilelor consecințe asupra mediului și activităților cotidiene, subliniind natura imprevizibilă a schimbărilor climatice.

Săptămâna 29 ianuarie 2024 – 5 februarie 2024 se anunță a fi caracterizată de temperaturi mai ridicate decât cele obișnuite pentru această perioadă pe întreg teritoriul României, cu o abatere termică pozitivă ușor mai accentuată în regiunile extracarpatice. Această schimbare în regimul termic sugerează o perioadă de iarnă mai blândă, cu efecte notabile în special în zonele situate în afara Carpaților.

În ceea ce privește regimul pluviometric, regiunile extracarpatice vor resimți un deficit sever.

Săptămâna 5 februarie 2024 – 12 februarie aduce cu sine o continuare a temperaturilor medii mai ridicate, în special în regiunile extracarpatice și local în cele vestice, nord-vestice și centrale ale României.

Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile vestice, nord-vestice și centrale, accentuându-se în zonele montane, în timp ce restul teritoriului se va confrunta cu precipitații apropiate de normalul pentru această perioadă.

În perioada 12 februarie – 19 februarie, temperatura medie a aerului va fi în general apropiată de valorile specifice acestui interval. Regimul pluviometric va înregistra excedente în regiunile vestice, nord-vestice și centrale, cu accent pe zonele montane, iar în restul țării se va menține aproape de normal.

În săptămâna 19 februarie – 26 februarie, mediile valorilor termice vor reveni în jurul celor specifice pentru această perioadă, acoperind întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații, estimate pentru acest interval, vor indica o tendință ușor excedentară în cea mai mare parte a țării, accentuând caracterul neobișnuit al condițiilor meteorologice pentru luna februarie.

 


Distribuie articolul

You May Also Like