Preocupări diferite: în timp ce la Galați câinii sunt puși în saci și aruncați la gunoi, la Timișoara și Sibiu sunt dresați să depisteze virusul SARS CoV 2

Distribuie articolul


Zeci de câini fără stăpân au fost capturați de persoane necunoscute, au fost băgați în saci și au fost aruncați la groapa de gunoi a MănăstiriI Tudor Vladimirescu din județul Galați. Animalele au fost salvate de membrii Asociației Ajutați-l pe Lăbuș, dar câteva sunt în stare gravă la un spital veterinar. Poliția s-a mișcat cu greutate și, la 24 de ore după producerea grozăveniei, a anunțat că va deschide o anchetă.

În celălalt capăt al țării, oamenii au alte preocupări. Nu aruncă animalele în saci, ci le instruiesc să descopere persoanele infectate cu SARS CoV 2. Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara și Centrul Chinologic Dr. Aurel Greblea Sibiu au lansat un proiect de cercetare ce presupune dresarea unor câini pentru depistarea infecției cu coronavirus.

Anul trecut au fost selectați șase câini (cinci exemplare din rasa Ciobănesc German și unul din rasa Ciobănesc Belgian Malinois) și au fost folosite probe recoltate de medicii timișoreni de la pacienți infectați.

După primele șase zile de antrenament, câinii au început să recunoască după miros probele pozitive provenite de la pacienții COVID 19.

„În funcție de practica pe ziua respectivă și în funcție de antrenamentele anterioare, se prezintă probele pozitive, se prezintă probele negative în același antrenament și probe distractoare, care pot varia de la foarte multe substanțe, obiecte, medicamente până la mâncare. Dintre toate, câinele va identifica mirosul specific bolii. Și, atunci, în momentul în care va identifica mirosul, ne va semnala. O poate face fie prin poziție așezat, fie prin poziție de urmărire, de preluare a subiectului respectiv, fie printr-un interes maxim către o persoană, în funcție de cum e prezentată situația”, a spus Silviu Stan de la Centrul Chinologic din Sibiu.

După ce vor încheia antrenamentul, câinii vor fi folosiți la Aeroportul Internațional Sibiu.


Distribuie articolul

You May Also Like