Poliția Locală, cu ochii pe comercianții de mărțișoare  

Distribuie articolul

În perioada 10 februarie – 10 martie 2018, la nivelul municipiului Galați, polițiștii locali din cadrul Serviciului Control Activități Comerciale vor derula o serie de verificări în zonele în care comercianții scot la vânzare produse specifice de primăvară (flori, mărţişoare, cadouri, etc.). Pe timpul verificărilor polițiștii locali vor urmări mai multe aspecte care țin de respectarea unor prevederi legale privind desfășurarea activităților de comerț pe domeniul public.

Vor fi aplicate sancțiuni pentru: lipsa licenței de comerț stradal (conform HCL 79/2002), ocuparea domeniului public fără achitarea taxelor și autorizațiilor legale (HCL 307/2006), precum și pentru încălcarea prevederilor din legea 12/1990, act normativ care are ca măsură complementară confiscarea mărfii. Dacă în cazul aplicării celor două hotărâri de Consiliu Local sancțiunile variază între 40 și 1.000 lei, în funcție de abatere, potrivit prevederilor legii 12/1990, pentru persoanele fizice amenzile sunt cuprinse între 500 și 5.000 lei, iar pentru cele juridice între 2.000 și 20.000 lei.

De asemenea, conform prevederilor HCL 728/2017, polițiștii locali vor aplica sancțiuni pentru: nerespectarea prevederilor prevăzute în licența de ocupare a domeniului public, neîntreținerea curățeniei în zona aferentă desfășurării activității, depozitarea produselor ce fac obiectul comercializării sau a ambalajelor de orice fel pe domeniul public, realizarea de racorduri sau branșamente improvizate la rețelele de utilități publice. În aceste situații valoarea unei amenzi este cuprinsă între 2.000 și 3.000 lei. Comercianții care refuză nejustificat să se supună controlului, inclusiv refuzul de a prezenta actele solicitate de organele de control, precum și neprezentarea actelor solicitate în baza unei invitații scrise, vor fi sancționați cu amendă de la 2.000 la 3.000 de lei.

Trebuie precizat că, desfășurarea de activități pe domeniul public fără a deține licență, se sancționează cu amendă de la 3.000 la 5.000 lei.

Referitor la activitatea Serviciului Control Activități Comerciale, în perioada 23 ianuarie – 02 februarie 2018, polițiștii locali au aplicat un număr de 132 de sancțiuni contravenționale în sumă totală de 18.250 lei. Controalele s-au desfășurat în piețele de la nivelul municipiului și au vizat legalitatea desfășurării actelor de comerț. Cele mai multe dintre amenzi, 101 la număr, au fost aplicate pentru lipsa documentelor de calitate și conformitate, neafișarea prețurilor și pentru lipsa verificării metrologice a cântarelor (HCL 307/2006). Un număr de 12 sancțiuni au fost date pentru lipsa denumirii operatorului economic și a sediului social (HG 348/2004).

În cadrul acestor verificări polițiștii locali au mai aplicat sancțiuni pentru următoarele abateri: lipsă acord de exercitare a activității de comercializare în zone publice; neafișarea orarului de funcționare; neachiziționarea sau neprezentarea Registrului Unic de Control; depozitarea pe trotuar a navetelor folosite la transportul pâinii, produselor de panificație și a cărnii; lipsa licenței de comerț stradal; fumatul în spații închise; consum de băuturi alcoolice în locuri publice (piață).

SURSA: Poliția Locală Galați


Distribuie articolul

You May Also Like