Poliția, în deficit!

Distribuie articolul

Criză de personal în Poliția din Galați. Conform schemei de încadrare, 18% din funcții sunt neocupate, ceea ce înseamnă că un polițist din șase lipsește la apel. Situația de criză de personal nu este nouă, însă, în acest moment s-a accentuat din cauza ieșirilor masive la pensie a polițiștilor care au dorit să profite de condițiile speciale de trecere în rezervă existente în momentul de față.

„Au plecat din sistem oameni cu experiență și foarte bine pregătiți, iar acest lucru se simte. Chiar dacă facem încadrări noi, experiența nu poate fi compensată. Însă dreptul al pensie este garantat de Constituție și respect decizia foștilor noștri camarazi”, a declarat șeful IPJ Galați, comisarul șef Cornel Mototolea.

În pofida crizei de personal, activitatea polițienească nu este afectată sub nicio o formă.

„Patrulările se fac în formație de cel puțin două persoane, nu sunt probleme. Acolo unde întâmpinăm situații speciale, apelăm la sprijinul altor structuri de ordine publică și menționez aici Jandarmeria și Poliția Locală”, a mai spus șeful Poliției județului Galați.

Deficitul de personal nu afectează nici activitatea Poliției Rurale din județul Galați. Toate posturile de poliție de la țară au între 2 și 4 agenți încadrați.

Chiar și în criză de personal, Poliția din Galați a reușit în prima jumătate a acestui an să țină piept infracționalității. Potrivit raportului de bilanț al Inspectoratului Județean de Poliție, numărul infracțiunilor constatate în primul semestru a scăzut cu, în medie, 10%, față de aceeași perioadă a anului trecut, la toate capitolele. Îmbucurător este faptul că s-au înregistrat scăderi importante în ceea ce privește infracțiunile cu violență, în special cele ce se petrec pe stradă. Doar în ceea ce privește accidentele rutiere grave, s-au înregistrat creșteri de indicatori, și ca număr de accidente, și ca urmări. În primele 6 luni ale anului, s-au produs 327 de accidente de circulație, din care 113 soldate cu 16 morți și 113 răniți. 40% dintre accidentele rutiere, cele mai multe, s-au produs din vina pietonilor, pe următoarele locuri, ca și cauze generatoare, numărându-se neacordările de prioritate între vehicule, aproximativ 10%, și neacordările de prioritate la pietoni, circa 9%. Viteza excesivă ocupă locul 4 în topul cauzelor generatoare de accidente.

Peste 25.000 de contravenții și mai mult de 200 de infracțiuni au constatat și sancționat polițiștii rutieri. Aproape 2.000 de șoferi au rămas fără permise de conducere, cei mai mulți pentru alcool sau viteză excesivă.


Distribuie articolul

You May Also Like