O plecare cât o revoluție!

Distribuie articolul

De câte ori vine câte un amic din străinătate, mă întreabă îngrijorat: tu de ce mai rămâi? Iar îngrijorarea lui devine și a mea, pe principiul broaștei care fierbe la foc mic și nu realizează pericolul la care este expusă. Până acum un an, mai aveam argumente: ideea de „acasă”, limba, un sistem de învățământ cât de cât așezat, prietenii și o anumită rutină la care mi-ar fi greu să renunț. De anul acesta, însă, răspunsul la întrebare s-a oprit în gât, refuzând să mai iasă. Îl intuiesc, dar nu-l spun cu voce tare…

Un oraș care moare în ritm alert, de parcă și-ar dori sinuciderea, un sistem sanitar imposibil, care mai mult te doboară decât te întărește, o administrație inexistentă, servicii mizerabile…toate te împing, dacă ești om normal și cu fricile în teacă, să zbori spre alte zări. Galațiul se depopulează pe zi ce trece. Și nu degeaba: suntem printe ultimii la capitolul recreere și servicii pentru tineri, nu avem spitale civilizate, nu mai știm să producem nimic și nici șanse să ne facem bine nu mai sunt. S-au epuizat cu fiecare primar care ne-a ținut pe loc!

Conform statisticilor, România pierde anual oameni echivalentul unui oraş de nivel mediu. Sunt cei în care tot România investește: procentul celor cu studii superioare – în special medici – care pleacă după absolvirea facultății este îngrijorător. La un calcul simplu, populaţia țării scade cu nouă români PE ORĂ! O statistică dezastruoasă, imposibil de oprit! Nu ai cu ce să o combați, cel puțin nu la Galați, unde lucrurile se bălăcesc într-o inerție demnă de teatrul absurdului: coada de la Pașapoarte se formează și azi de la ora 2 din noapte, sfânta șpagă e tot la putere, birocrația formează o rețea mai ceva ca bălăriile care ne-au năpădit, iar o furtună de 15 minute lasă în urmă un dezastru greu de șters în 10 zile. Nu știm să ne revoltăm! Semnalul că ne-am săturat este plecarea, autoflagelarea asta care nu ne face bine nici nouă, nici orașului părăsit.

Anul acesta, se estimează că vor pleca definitiv din ţară aproximativ 85 de mii de români, iar un studiu al Organizaţiei Naţiunilor Unite arată că 17% din populaţia României e în afara ei! Unul dintre cele mai mari procente pentru o ţară neafectată de conflicte armate. Nu pleacă doar tineri, ci familii întregi cu un rost, lasă tot și merg către zări mai limpezi. Semn că ce se întâmplă aici e mai grav ca în Siria. Dragi broscuțe din Galați, noi mai fierbem mult?


Distribuie articolul

You May Also Like