Mica Unire a fost sărbătorită la Galați de oameni mici

Distribuie articolul

Sute de gălățeni au participat la ceremoniile care marchează împlinirea a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române. Ei s-au bulucit la statuia domnitorului Al.I.Cuza de pe strada Domnească ca să vadă ceremoniile și să participe la Hora Unirii. În mijlocul mulțimii s-au așezat politicienii vremurilor în care trăim iar Al.I.Cuza de pe soclu s-a simțit rușinat și tolerat: spre deosebire de ceilalți, el nu venise la ceremonie ca să se vadă la televizor, ca să se dea bine pe lângă șefii de filială, ca să-și angajeze odrasla la o instituție bugetară sau ca să prindă un contract bun cu statul.

Ne facem că nu-i vedem pe mai marii zilei și îi transmitem legătura lui Mihail Kogălniceanu, un nene care a avut noroc și nu a ajuns coleg de partid și de secol cu alde Pâslaru, Nica și Bacalbașa.

„Alegându-te pe Tine Domn în ţara noastră, noi am voit să arătăm lumii ceea ce ţara toată doreşte: la legi nouă, om nou…Fii dar omul epocii; fa ca legea sa inlocuiasca arbitrarul; fa ca legea sa fie tare, iar tu, Maria ta, ca Domn fii bun, fii bland; fii bun mai ales cu acei pentru care mai toti Domnii trecuti au fost nepasatori sau rai… Fa, dar, ca domnia ta sa fie cu totul de pace si de dreptate; impaca patimile si urile dintre noi si reintrodu in mijlocul nostru stramoseasca fratie. Fii simplu, Maria ta, fii bun, fii Domn cetatean;urechea ta fie pururea deschisa la adevar si inchisa la minciuni si la lingusire.” (Fragment din discursul lui Mihail Kogălniceanu din 5 ianuarie, 1859, de la alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei)

Pe 24 ianuarie, anul de grație 2018, în jurul statuii lui Cuza de la Galați crăpa asfaltul de prea mulți politruci, pupincuriști, potlogari și hoți ordinari. De unde oameni noi, oameni ai legii, oameni ai epocii, oameni blânzi, oameni buni, oameni drepți, oameni deschiși? Au plecat de mult peste mări și țări și ne-au lăsat să ne spălăm pe cap.

  1. La ceremoniile de astăzi a participat și organizația Acțiunea 2012 care militează pentru unirea Basarabiei cu România. Reprezentanții organizației unioniste au desfășurat un steag tricolor de aproximativ 50 de metri lungime. Bravo lor!

 


Distribuie articolul

You May Also Like