Poleiul i-ar putea aduce primarului Pucheanu o amendă de 2.500 lei

Distribuie articolul

Faptul că administrația și instituțiile publice au ținut în majoritatea cazurilor să conserve poleiul din preajma clădirilor, în loc să-l curețe, ar putea să-l coste pe primar. Conform legii, el trebuia să verifice toate aceste aspecte. Pentru că nu a făcut-o, prefectul ar trebui să-l sacționeze cu o sumă cuprinsă între 1.000 și 2.500 de lei.

Instituțiile publice au desfășurat astăzi un adevărat campionat de nesimțire față de gălățenii care aveau treabă prin zona lor. Engie și Gospodărire Urbană, care administrează Parcul Viva, sunt doi dintre câștigători: dat fiind că trotuarul în preajma lor e în pantă, gheața făcea aproape imposibil mersul biped în zonă.

La fel de prost s-a circulat și în preajma Universității ”Dunărea de Jos”, a Facultății de Medicină și Farmacie ori a sediului Consiliului Județului. Pe majoritatea trotuarelor, cu mici excepții, să stai în două picioare s-a dovedit a fi o mare provocare.

E adevărat că în zona Prefecturii și a Primăriei totul era în regulă, dar tocmai acestea sunt instituțiile care trebuiau să se implice și în cazul restului orașului.

Astfel, potrivit ordonanței nr. 21 din 30 ianuarie 2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale:

”Art. 8. – Consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi consiliile locale ale sectoarelor acestuia, precum şi primarii au obligaţia să asigure:
f) curăţenia străzilor, pieţelor şi a celorlalte locuri publice, îndepărtarea zăpezii, a gheţii de pe străzi şi trotuare;
Art. 9. – Instituţiilor publice, agenţilor economici şi celorlalte persoane juridice le revin următoarele obligaţii:
f) să efectueze şi să menţină curăţenia trotuarelor, a părţii carosabile a străzii sau a drumului, a locurilor de parcare pe care le folosesc şi să îndepărteze zăpada şi gheaţa de pe trotuarele din dreptul imobilelor şi incintelor în care îşi desfăşoară activitatea, potrivit normelor stabilite de consiliile locale”

Vinovat de nerespectarea legii este edilul, care ar trebui sancționat de prefect.

”Art. 20. – Constituie contravenţie următoarele fapte săvârşite de primar:
b) neorganizarea acţiunilor de control având ca obiect modul de executare a construcţiilor şi de respectare a autorizaţiilor de construire, precum şi a obligaţiilor privitoare la păstrarea curăţeniei în pieţe, oboare, târguri şi în celelalte locuri publice, la îndepărtarea zăpezii şi gheţii de pe trotuare;
Art. 21 b) Se sancționează cu amendă de la 10.000.000 lei la 25.000.000 lei, contravenţiile prevăzute la lit. b);
Art. 22. – Amenzile prevăzute la art. 21 se aplică primarului şi sunt suportate de acesta”, mai prevede respectiva lege.

Rămâne de văzut în ce măsură prefectul Dorin Otrocol va ignora sau nu prevederile legale și-și va sancționa fostul coleg de partid.


Distribuie articolul

You May Also Like