Mica Unire sărbătorită la Galați, prin seminarul “Istoria ne uneşte”

Distribuie articolul

Organizaţia Femeilor Liberale din Galaţi i-a invitat pe gălăţeni, astăzi, 24 Ianuarie a.c., la o dezbatere pe teme istorice, sub denumirea “Istoria ne uneste”, marcând astfel sărbătorirea împlinirii a 160 ani de la Mica Unire.

Evocările importanţei momentului au fost susţinute de profesorii de istorie, Camelia Nenu si Mihai Şonei.

“Acum 160 ani, Unirea s-a facut prin voinţa poporului. A existat o clasă politică de calitate, care a înţeles importanţa momentului şi nu l-a ratat”, a declarat Mihai Şonei, în alocuţiunea sa.

La rândul său, Camelia Nenu le-a vorbit celor prezenti despre personalitatea celui care a fost Al.I.Cuza si despre meritele sale în crearea statului român modern.

“Cuza a fost un mare patriot. Şi-a iubit enorm ţara, la fel de bine cum a iubit şi Galaţiul. Datorită reformelor sale aplicate, pragmatice, portul Galaţi a cunoscut o înflorire considerabilă. Cuza a fost un om drept, corect, un om frumos. Secularizarea averilor mănăstireşti, reforma invăţământului, prin introducerea învăţămantului primar, de patru clase, ca obligatoriu şi gratuit şi prin înfiinţarea celor două mari Universităţi, cea de la Iaşi (care, astăzi, îi poartă numele), în 1860 şi cea de la Bucureşti, în 1864, de asemenea, reforma administrativă şi apoi, cea agrară au fost acţiuni politice de un mare curaj”.

La finalul dezbaterii, cei prezenţi s-au prins în tradiţionala Horă a Unirii, cunoscută ca simbolul deciziei care a stat la baza României moderne.


Distribuie articolul

You May Also Like