S-au învolburat din nou discuțiile la Galați și la Brăila. Vestea că marți, 22 august, s-a încheiat licitația pentru proiectarea și execuția podului de la Brăila a aprins imaginația cetățenilor. Unii își fac bagajele ca să treacă Dunărea pe pod, alții își fac abonamente la Bac fiind convinși că minunea nu se va întâmpla prea curând.
Iată faptele. Marți, la expirarea termenului limită din cadrul licitației au fost primite două oferte: una de la o asociere între companii din România, China și Spania și alta de la alianță între două firme din Japonia și Italia. Potrivit Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), contractul de peste 500 milioane de euro va fi atribuit în baza celui mai bun raport calitate-preţ, durata acestuia va fi de 114 luni, din care 18 luni sunt alocate proiectării, 36 de luni execuţiei lucrărilor, iar perioada de garantie nu va fi mai mică de 60 de luni.
Ca urmare, în cel mai optimist scenariu, podul peste Dunăre de la Brăila ar putea fi gata în 2022 sau 2023. Cei care acceptă varianta au două argumente: România este în Uniunea Europeană și trebuie să respecte o serie de reguli privind modernizarea infrastructurii iar statul român a semnat recent un acord cu Banca Europeană de Investiții privind contractarea unui împrumut pentru acest proiect.
Într-un scenariu pesimist, podul nu se va face în timpul vieții noastre, posibil niciodată. Asta pentru că promisiuni au mai fost, pentru că licitația poate fi contestată sau pentru că băieții deștepți ar putea avea terenurile pe care urmează să treacă șoseaua de legătură și picioarele podului.
Amatorii de cifre trebuie să știe că, potrivit proiectului, lucrarea va costa peste jumătate de miliard de euro și va conține podul dar și execuția pe 23 de km a drumului principal Brăila – Jijila şi a drumului de legătură cu DN22, Smârdan-Măcin. Autoritățile mai anunță că podul suspendat de la Brăila va fi cea mai mare lucrare de infrastructură din ultimii 27 de ani, din România. La final construcția se va număra printre primele cinci poduri din Europa în ceea ce privește deschiderea centrală.