PNL Galați: „Agenții economici gălățeni forțați să nu-și desfășoare activitatea rămân buni de plată”

Distribuie articolul

Liderii PNL Galați îi critică pe reprezentanții Primăriei pentru faptul că nu inițiază măsuri de protejare a mediului de afaceri.

Liberalii au avansat mai multe propuneri care nu au fost luate în calcul de conducerea municipalității. Printre măsurile propuse este suspendarea plății impozitului pe teren și clădire, în cazul firmelor care nu mai au activitate.

Notificarea PNL privind aplicarea măsurii a fost redactată pe 9 aprilie și viza numeroase activități suspendate cum ar fi cele ale restaurantelor, barurilor, cafenelelor, culturale, artistice, sportive, de divertisment în spații închise, etc. Lor li se alătură, conform Ordonanței militare nr. 2, cabinetele stomatologice și centrele comerciale.

„În replică, municipalitatea a răspuns că termenul de plată a taxelor și impozitelor a fost prorogat pentru data de 30 iunie și că se așteaptă măsurile pe care Guvernul le va lua pentru societățile afectate. Nicio vorbă despre măsuri locale de sprijinire a agenților economici, în condițiile în care nu Guvernul decide nivelul contribuțiilor locale, ci municipalitatea. A trecut mai bine de o lună de când cerem ca și autoritățile locale să se implice. Răspunsul încă se mai lasă așteptat, în vreme ce afacerile locale sunt pe marginea prăpastiei”, a declarat Onuț Atanasiu, liderul consilierilor locali PNL.

Liderul liberalilor a mai spus că PNL Galați a înaintat încă din luna martie o serie de propuneri de sprijinire a mediului de afaceri local. Acestea au fost formulate în urma consultărilor cu Patronatul Tinerilor Întreprinzători din Regiunea Sud – Est și cu reprezentanții mai multor ONG-uri.
„-suspendarea plății chiriilor către UAT Municipiul Galați, acolo unde municipalitatea este proprietar direct sau indirect, prin companiile din subordine, dacă activitatea nu poate fi desfășurată, indiferent de natura ei. De exemplu, în Piața Centrală, aproximativ 230 de comercianți nu își mai pot desfășura activitatea, dar trebuie să achite în continuare chirii lunare cuprinse între 900 – 6.000 de lei/ spațiu. Situații similare sunt și în alte piețe.

  • scutirea de la plata taxei/ abonamentului Ecosal pe întreaga perioadă cât agentul economic/ ONG nu funcționează;
  • amânarea/eșalonarea plăților semestriale către serviciul de Taxe și Impozite, fără perceperea de penalități;
  • scutirea de la plata taxelor și impozitelor pentru mijloacele auto deținute de agentul economic/ ONG și impozitul pe terenuri și clădiri, pe perioada în care nu se poate desfășura activitatea;
  • suspendarea obligativității obținerii Acordului Primarului pentru anul 2020;
  • înființarea unui „birou unic” on-line, în cadrul Primăriei Galați, care să preia toate solicitările firmelor și să le direcționeze automat către compartimentele potrivit- online;
  • achiziționarea de urgență a unei soluții software de digitalizare a Primăriei;
  • prelungirea datelor de valabilitate pentru autorizațiile de construcție;
  • poliția locală să aibă rol preventiv și să aplice cu precădere avertismente, amendând doar după ce a fost emisă o atenționare”, au anunțat reprezentanții PNL.
    Liberalii mai spun că toate aceste măsuri de sprijin ar urma să înceteze din momentul în care pandemia de coronavirus va permite desfășurarea normală a activității celor afectați.

Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns