Pică, nu pică… Guvernul Orban se confruntă cu prima moțiune de cenzură

Distribuie articolul

Moțiunea de cenzură depusă de opoziția parlamentară pentru înlăturarea Guvernului Orban va fi dezbătută și votată miercuri. Ședința la care vor participa deputații și senatorii va începe la ora 12.00. Demersul a fost inițiat de PSD și UDMR după ce Guvernul liberal și-a asumat răspunderea asupra legii care va permite alegerea primarilor în două tururi.

Pentru a dărâma Guvernul PNL, membrii opoziției au nevoie de 233 de voturi. Calculele arată că orice se poate întâmpla, soarta cabinetului fiind pe muchie de cuțit. Dacă Guvernul Orban va fi demis, se va deschide drumul către alegeri anticipate.

Conform legii, este nevoie ca Parlamentul să respingă două propuneri de premier venite de la președintele Klaus Iohannis într-un interval de 60 de zile. Dacă se îndeplinește și această condiție, Parlamentul este dizolvat, iar alegerile anticipate trebuie organizate în cel mult 3 luni. De altfel, guvernanții au luat în calcul varianta și au avansat ca posibilă dată limită de organizare a alegerilor 28 iunie. În acest scenariu, alegerile locale se vor desfășura primele, urmând ca într-un interval de cel mult o săptămână să fie organizate și alegerile parlamentare anticipate.


Distribuie articolul

You May Also Like