Peste 8 milioane de euro pentru modernizarea navei Perseus. AFDJ Galați așteaptă oferte

Distribuie articolul

Remorcherul Perseus va fi modernizat cu bani de la Ministerul Transporturilor. Pentru acest proiect va fi alocată o sumă impresionantă: 8,2 milioane de euro, fără TVA. Primul milion de euro va veni chiar anul acesta iar vaporul va merge într-un șantier naval. Joi, 15 iunie, AFDJ Galați a trimis către Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) documentația pentru licitația care va stabili numele șantierului. Reprezentanții AFDJ speră ca totul să se desfășoare cât mai rapid deoarece Perseus are un rol important pe parcursul iernii. „Fondurile sunt alocate de la bugetul de stat pentru Perseus, din bugetul Ministerului Transporturilor, iar pentru anul acesta este vorba despre 1 milion de euro. Sperăm să îi cheltuim până la sfârșitul anului. 24 de luni este durata de realizare a investiției, dacă va veni un șantier naval avem premise să fie cât mai repede. Ne dorim să nu fie gheaţă în perioada aceasta de 24 de luni”, a declarat directorul AFDJ Galați, Dorian Dumitru.

Modernizarea  remorcherului Perseus ar trebui să fie gata în 24 de luni de la momentul începerii lucrării. La final, nava va fi complet modernizată și va suferi modificări majore. „Este o lucrare complexă şi ne dorim să îi dăm o nouă viaţă remorcherului Perseus. Nava va arăta mult schimbată, nu o veţi mai recunoaşte, veţi spune că este altă navă. Se modifică comandă de navigaţie, dispar coşurile de fum, sunt mai mici…sunt multe schimbări”, a mai spus Dorian Dumitru.

Perseus este nava fanion a flotei româneşti. Vaporul a fost construit în 1990 și are 6.600 cai putere. Iarna este în prima linie a luptei cu ghețurile la Dunărea de Jos dar în caz de nevoie poate interveni și în alte sectoare ale fluviului. În perioada în care Perseus se va afla în șantier, pe sectorul Brăila-Galați-Tulcea gheața va fi spartă de remorcherele Galaţi 3 şi Gheorghieni 2 aflate în dotarea AFDJ. În plus, la Șantierul Naval Damen Galați se construiește un nou remorcher de 5.000 cp. Acesta a fost comandat de AFDJ și va fi gata până la finalul anului.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns