Pesta porcină se extinde: încă un sat din județul Galați va rămâne fără porci

Distribuie articolul

Un nou focar de pestă porcină a fost confirmat în județul Galați. Un porc din localitatea Rogojeni a murit din cauza pestei porcine africane iar Laboratorul Veterinar de la Iași a confirmat prezența virusului. Satul Rogojeni face parte din comuna Sucevenei, acolo unde au mai fost descoperite două focare.

În curtea în care a apărut virusul mai sunt 11 porci adulți și 18 purcei fătați în urmă cu câteva zile. Deoarece focarul se află în interiorul localității, autoritățile au decis să eutanasieze toți porcii din sat. Conform statisticilor, în sat ar trebui să fie 85 de porci în gospodăriile țărănești.

„În baza națională de date, la nivelul localității Rogojeni, comuna Suceveni, sunt 85 de porci, vom vedea ce vom găsi….. În exploatația de la Rogojeni a fost un porc bolnav, am recoltat sânge, l-am trimis la laboratorul de la Iași. Câteva ore mai târziu cetățeanul a anunțat veterinarul că porcul a murit, am recoltat noi probe și aseară am primit buletinul de analize. Am recoltat probe de sânge de la porcii din gospodărie, de la 11 porci adulți și de la 18 purcei fătați acum câteva zile”, a declarat Carmen Stroia, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Galați.

Focarul de la Rogojeni este cel de al 11-lea din județul Galați după cele din Suceveni, Vameș, Cavadinești și municipiul Galați. În paralel, zilele acestea încep și plățile pentru despăgubirile acordate cetățenilor cu animale eutanasiate. În județul Galați, primele despăgubiri ar putea fi plătite săptămâna aceasta, proprietarilor de porci din Suceveni.

„Toți proprietarii de porci vor fi despăgubiți indiferent dacă sunt sau nu crotaliați… Din semnalele pe care eu le am, în această săptămână vor primi banii de despăgubiri cetățenii din Suceveni”, a anunțat Dorin Otrocol, prefectul județului Galați.

Conform regulii impuse de stat, sumele mai mari de 5.000 lei sunt acordate prin virament bancar, iar cele mai mici se dau în numerar, la sediul Primăriei. În total, în județul Brăila au fost sacrificați aproape 30.000 de porci doar din gospodăriile țărănești, în timp ce în județul Galați în cele 10 focare, sunt peste 150 de dosare de despăgubire.


Distribuie articolul

You May Also Like