Pesta porcină africană se extinde. Statul oferă despăgubiri GENEROASE fermierilor afectați

Distribuie articolul

O veste bună și una rea. Autoritățile confirmă că în zona de sud-est a țării au apărut noi focare ale pestei porcine africane. După măcelul din comunele Berteştii de Jos, Frecăței şi Stăncuţa unde au fost sacrificați peste 3.000 de porci, medicii veterinari au anunțat că virusul a ajuns și în comunele Măraşu, Măgura şi Băndoiu, toate din Insula Mare a Brăilei. Începând de astăzi (1 august), porcii din zonele afectate sunt eutanasiați și incinerați. În județul Galați nu au fost semnalate noi focare ale virusului dar autoritățile rămân în stare de alertă. Restricțiile de circulație din zona Suceveni (singurul focar din județul Galați) rămân în vigoare, la fel și măsurile preventive din restul județului.

Vestea bună este că statul îi despăgubește pe proprietarii de animale sacrificate. Iar sumele sunt raportate la prețul pieții: prețul pe kilogram variază între 8 lei și 12 lei/kg, în funcție de o serie de criterii stabilite prin lege. Despăgubirile sunt stabilite de o Comisie de Evaluare care analizează fiecare caz în parte. După întocmirea dosarelor, proprietarii de animale primesc ajutorul de la stat în termen de 90 de zile.

„Plata despăgubirilor pentru animalele tăiate, ucise sau altfel afectate, se face la valoarea de piaţă în termen de 90 de zile de la tăierea, uciderea sau afectarea în alt mod a animalelor”, a anunțat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Potrivit documentelor oficiale, despăgubirile se acordă în funcţie de: valoarea genetică, valoarea zootehnică, sex, vârstă, greutate, starea fiziologică, categoria de producţie, preţul pieţei, la data când a avut loc acţiunea de lichidare a focarului de boală şi valoarea unitară medie calculată pe baza sumei totale a despăgubirii animalelor sau a produselor în cauză.


Distribuie articolul

You May Also Like