Pensia, brățara de aur a gălățeanului

Distribuie articolul

Există un domeniu în care gălățenii se află în fruntea clasamentelor naționale, chiar lângă podium. Nu este vorba de investiții, de salarii sau de calitatea vieții, ci de veniturile pe care le obțin odată cu pensionarea.

Conform datelor Institutului Național de Statistică, gălățenii ocupă un onorant loc IV la nivel național în funcție de nivelul pensiei lunare primite din asigurări sociale de stat. Astfel, anul trecut media pe țară a fost de 1.026 lei, trei sferturi dintre județe nereușind să o atingă sau să o depășească.

”Niveluri mai ridicate s-au înregistrat în 10 judeţe, pentru care depăşirea pensiei medii pe ţară a fost între +1,7% şi +27,1%, la limita superioară a intervalului situându-se Municipiul Bucureşti (1.304 lei), urmat de judeţele Hunedoara (1.282 lei) şi Braşov (1.226 lei)”, se arată în raportul Institutului Național de Statistică.

Galați ocupă locul al IV-lea, cu 1.106 lei, urmat de Prahova, cu 1.100 de lei.  pentru cele mai multe dintre judeţele ţării. La polul opus, valorile cele mai reduse s-au înregistrat în judeţele Vrancea (850 lei), Giurgiu (827 lei) şi Botoṣani (825 lei).

Cât privește raportul celor care muncesc/ pensionari, în Galați el este de 11 pensionari la 10 angajați, în vreme ce la nivel național el este de 9 la 10. Este identic sau inferior în 13 judeţe, cel mai mic raport (5 la 10) înregistrându-se în Municipiul Bucureşti. În celelalte 29 de judeţe, nivelul raportului s-a situat peste media pe ţară, cea mai mare valoare fiind atinsă în judeţul Teleorman (17 la 10).

În Galați, anul trecut au fost 127.358 pensionari care au încasat în total 1,7 miliarde de lei.


Distribuie articolul

You May Also Like