Pașaport de 10 ani

Distribuie articolul

Vești bune pentru cei care îngroașă rândurile la ghișeele serviciilor de pașapoarte an de an, în special vara, în perioada concediilor. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Ministerul Afacerilor Externe (MAE) au finalizat un proiect de lege care ar putea dubla valabilitatea actualelor pașapoarte. Potrivit propunerilor MAI și MAE, pașaportul simplu electronic ar putea fi valabil 10 ani și nu 5, cât este acum. Prevederea va fi valabilă pentru solicitanții de pașaport care au împlinit vârsta de 25 de ani. S-a ales vârsta de 25 de ani ținând cont de faptul că, după acest prag, schimbările de fizionomie sunt mai puțin accentuate, într-un interval de zece ani. În plus, în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, pașapoartele simple electronice au termen de valabilitate zece ani.

Pentru copiii cu vârste de până la 12 ani, pașaportul simplu electronic va fi valabil trei ani, iar pentru adolescenți cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani va fi valabil cinci ani.

Același act normativ va limita accesul la pașapoartele temporare, valabile un an. Inițiatorii proiectului de lege propun ca pașaportul temporar să fie eliberat în termen scurt, de la două ore până la maximum trei zile, cum se întâmplă în prezent, doar în anumite cazuri, clar reglementate, cu obligația prezentării documentelor care dovedesc urgența.

Odată cu implementarea acestor modificări legislative se preconizează reducerea numărului de solicitări de pașapoarte noi, cu cel puțin o treime.


Distribuie articolul

You May Also Like