Parlamentarii gălățeni ai USR, despre  situația critică a companiei Liberty

 

Senatorul Gheorghe Ștefănache în calitate de membru în Comisia economică, industrii, servicii, turism și antreprenoriat și-a manifestat preocuparea față de problemele financiare ale Combinatului Siderurgic încă din data de 20 februarie.

George Ștefănache a criticat blocajul activității combinatului și promisiunea de repornire a furnalului nr. 5 în baza împrumuturilor cu garanție de stat, ceea ce, până azi, e doar o minciună care a înșelat așteptările siderurgiștilor.

Peste 4.000 de gălățeni sunt și acum într-o situație de maximă incertitudine, la limita șomajului tehnic.

”Și Liberty Galați și alte combinate siderurgice din România au nevoie de comenzi, România are nevoie de oțel pentru construirea de infrastructură rutieră, dar și pentru înzestrarea ar-matei. Autovehiculele blindate se fac din oțel, tunurile autopropulsate tot din oțel se fac, la fel și obuzele și alte tipuri de armament”, spunea Gheorghe Ștefănache, acum trei săptămâni.

Gălățenii nu cer mila nimănui, dar guvernul trebuie să înțeleagă că situația globală nu e deloc simplă, din cauza războiului și a incertitudinii taxelor vamale.

Iar Galațiul poate să producă oțelul de care România are atâta nevoie.

Gheorghe Ștefănache l-a interpelat direct pe premierul Marcel Ciolacu și l-a invitat pe ministrul Economiei în Parlament.

Însă, ministrul PSD nu s-a prezentat în fața Senatului. Nu a răspuns, nu doar pentru că e în “vizită de lucru” în străinătate ci și pentru că, pur si simplu, guvernarea nu are un răspuns.

Și deputatul Bogdan Rodeanu a menționat că milioanele de lei împrumutate combinatului nu au condus la repornirea activității, iar compania gălățeană este în stare de insolvență, denumită elegant, concordat preventiv.

 ”Acest concordat preventiv are niște termene, în 60 de zile trebuie realizat un program de reorganizare care trebuie aprobat de 75% dintre creditori. Este un lucru foarte greu de făcut în condițiile sumelor pe care le datorează Combinatul. Pe de altă parte, ultimul lucru de care au nevoie România și economia națională este să închidă, sau să mențină închis singurul furnal productiv pe care îl mai avem”.

 

Ai putea fi interesat și de: