Pandemia lovește în tradiții: în Joia Mare ÎPS Casian nu a mai spălat picioarele copiilor

Distribuie articolul


Pandemia modifică ritualuri vechi. În Joia Mare, la Catedrala Arhiepiscolaă din Galați, ritualul spălării picioarelor a fost înlocuit cu spălarea mâinilor cu un ștergar. De asemenea, copiii și preoții au purtat măști și au respectat regulile privind distanțarea socială.

În fiecare an, în Joia Mare, Înalt Preasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscop al Dunării de Jos, oficiază slujba religioasă și apoi spală și sărută picioarele copiilor orfani sau sărmani, reamintindu-le astfel creştinilor de Cina cea de Taină, atunci când Mântuitorul a spălat picioarele ucenicilor săi.

Din cauza pandemiei s-a renunțat la spălarea și la sărutarea picioarelor. Totuși, celor 12 copii selectați de preoți le-au fost udate mâinile cu agheasmă și apoi le-au fost curățate cu un ștergar. iar ÎPS Casian le-a vorbit puținilor credincioși participanți la slujbă despre importanța respectării regulilor de igienă.

„Cultele religioase, în colaborare cu factorii responsabili, au convenit să se desfășoare slujbele firești, dar cu rugămintea permanentă de a respecta normele sanitare din respect față de sănătatea proprie și sănatatea celui din fața noastră, a semenilor noștri. Cu cât respectăm mai mult aceste măsuri, cu atât avansăm spre normalitate. Să promovăm bucuria de a ne revedea pentru că anul trecut eram singuri, noi slujitorii, în Biserică”, a spus ÎPS Casian.

La final, copiii sărmani au primit binecuvântarea arhiepiscopului și tradiționalele cadouri.


Distribuie articolul

You May Also Like