Opriți turiștii străini! Ne vor invada Galațiul!

Distribuie articolul

De când mă știu, tot aud oameni politici care ne spun că vor face totul ca orașul să fie o țintă pentru turiști, fie că vorbim de români sau străini, fie că vin pe apă sau pe uscat. Nu cred că greșesc dacă spun că mai toate investițiile majore din Galați au la expunerea de motive sau la referatul de necesitate o mică legătură cu dezvoltarea turismului.

Unul dintre „instrumentele” cu care autoritățile vor să ademenească turiștii străini este, fără îndoială, Faleza inferioară a Dunării. Poate cel mai important instrument! Un adevărat dar de la Dumnezeu, una dintre cele mai lungi faleze de pe cursul Bătrânului Fluviu.

În acest moment, Faleza este un adevărat kitsch. Dacă vă imaginați cumva că turiștii străini care trec periodic pe Dunăre, la bordul unor nave mai mult sau mai puțin luxoase, vor trage semnalul de alarmă al vaporului pentru a sta câteva ore pe malul Dunării la Galați, vă înșelați amarnic. Păi, ce să vadă? O cârciumă oribilă, construită în formă de vapor, care seamănă cam în proporție de 10% cu originalul vas Libertatea? Câteva pontoane plutitoare decolorate și ruginite pe care funcționează cârciumi obișnuite? Două-trei chioșcuri de clătite uriașe, gogoși sau floricele care și-au tras obloanele în plin sezon estival? Ca să nu mai vorbim de atmosfera de veritabilă junglă amazoniană din unele porțiuni ale Falezei!

Observ că mulți dintre aleși vizitează țări străine, în interes de serviciu. Probabil că învață multe lucruri bune de unde merg, numai că nu se vede nimic în partea practică! Sunt ferm convins că mulți dintre ei au trecut prin orașele străbătute de Dunăre și au văzut cam cum arată arhitectura urbană. Știu, vor invoca fie lipsa banilor, fie faptul că terenul este argilos și nu permite amenajări. Eu zic că indiferent de tipul solului sau de nivelul fondurilor disponibile autoritățile pot face lucruri de bun-simț, care să placă ochiului.

Dragi edili, nu așa se face treabă serioasă! În felul acesta turiștii vor face cerere către căpitanii vaselor de croazieră să facă tot posibilul să treacă noaptea pe lângă oraș. Și cât mai în liniște, să nu trezească pe cineva din somnul rațiunii!


Distribuie articolul

You May Also Like