O veste proastă pentru români: va crește șpaga din spitale

Distribuie articolul

Pe la începutul anului, pesediștii de la guvernare prezentau un cadru idilic, cu cadre medicale plătite la nivel occidental. Minunea urma să se întâmple în primăvară iar medicii, asistentele și funcționarii din sistemul de sănătate își anulau biletele de avion către țările care oferă salarii normale. Zilele au trecut iar pe lângă ghioceii primăverii au apărut și fluturașii de salariu. Surpriză, doar pentru naivi: salariile nu numai că nu crescut ca în poveștile guvernamentale, dar în multe cazuri au scăzut, prin modificarea modului de acordare a sporurilor. Iar asta înseamnă vești proaste pentru toată lumea:cadrele medicale rămân prost plătite iar pacienții prost îngrijiți și cu grija șpăgii cea de toate zilele.

Guvernanții de tipul noaptea, ca hoții, ziua, ca mincinoșii, au pus pe jar sistemul sanitar. În loc să-și facă planuri de vacanță, oamenii se gândesc la greve, mitinguri și alte răscoale. Pentru început, cadrele medicale din Galați se uită peste gard, prin vecini. La Iași și București angajații spitalelor de de Pneumoftiziologie protestează de săptămâna trecută după ce s-au trezit cu salariile micșorate, chiar și cu 1.500 de lei. Probabil, scenariul se va rostogoli în toată țara iar pe 25 aprilie, sindicatul Sanitas va organiza un mare miting la București.

Guvernul a aprobat în urmă cu o săptămână regulamentul cadru al sporurilor acordate angajaţilor din sistemul sanitar, care stabileşte procente diferenţiate în funcţie de condiţiile fiecărui loc de muncă. Practic, deși salariile au crescut cu zeci de procente, suma câștigată de angajații din sistemul de sănătate nu s-a majorat spectaculos sau chiar a scăzut prin diminuarea/anularea unor sporuri.


Distribuie articolul

You May Also Like