O treime din reclamațiile cercetate de comisarii OJPC Galați au vizat industria alimentară

Distribuie articolul

Prima jumătate a acestui an a însemnat pentru Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Galaţi o activitate susținută de un număr de 792 acţiuni de control, finalizate cu 526 procese verbale de constatare-contravenţie si 255 procese verbale de constatare şi 11 procese verbale de prelevare.

Multe din acțiunile în teren s-au datorat celor 841 reclamaţii, dintre care au fost cercetate și soluţio-nate 754 de sesizări şi altor 74 de reclamaţii primite din partea consumatorilor în anul 2021.

Din totalul acţiunilor de control, cca 31,5% s-au desfăşurat la operatori economici din domeniul ali-mentar, în timp ce procentul reclamaţiilor înregistrate pentru bunuri alimentare şi alimentaţie publică a fost de cca 8%.

Acţiunile tematice de control au vizat şi produse şi servicii alimentare cu impact deosebit asupra consumatorilor, care au urmărit:


• respectarea prevederilor legale privind conformitatea, modul de etichetare, prezentare, publicitate şi comercializare a produselor pe bază de grăsimi vegetale şi a produselor pe bază de amestecuri de grăsimi vegetale şi animale;
• respectarea prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea legumelor şi fructelor proaspete;
• respectarea prevederilor legale, conformitatea, şi modul de etichetare, prezentare publicitate şi comercializare a produselor alimentare specifice sărbătorilor pascale (carne preambalată, ouă, vopsea de ouă, ciocolată şi produse din cacao, tablete şi figurine pe bază de cacao şi grasimi vegetale, produse de patiserie (cozonac, pască, chec, fursecuri …), vin;
• respectarea prevederilor legale referitoare la modul de etichetare, publicitate şi comercializare a peştelui, preparatelor din peşte şi conservelor din peşte;
• respectarea prevederilor legale, conformitatea şi modul de etichetare ,prezentare si publicitate a produselor alimentare în unităţile de comercializare din mediul rural;
• respectarea prevederilor legale privind protectia consumatorilor la unităţile de alimentaţie publică inclusiv cele care desfăşoară activitate de catering;
• respectarea prevederilor legale privind modul de comercializare si etichetare a produselor alimentare ecologice;
• respectarea prevederilor legale referitoare la modul de comercializare, prezentare şi publicitate a zaharurilor destinate consumului uman şi mierii;
• controale la hiper/supermarcheturi si marile reţele de magazine pentru verificarea legalităţii comercializării legumelor şi a fructelor, a condiţiilor de comercializare a produselor refrigerate şi/sau congelate preambalate şi/sau în vrac, respectării prevederilor legale privind etichetarea şi a vânzărilor cu pret redus( oferte/promotii) etc ;
• respectare a prevederilor legale privind modul de comercializare, prezentare şi publicitate a suplimentelor alimentare.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns