Prefectura Galați informează că, în județ, chiar se fură material lemnos.
Un raport de specialitate în acest sens, întocmit recent de Direcția Silvică, arată că aproape 200 de mc de lemn ”s-a topit” din fondul forestier.
Mai exact, volumul taiat si sustras ilegal este de 197,98 m.c. din care justificat prin acte de infractiune 113 m.c. si 84 m.c. nejustificati de personalul silvic de teren .
Din punct de vedere al asigurarii integritatii fondului forestier, s-au intocmit dosare penale în cazul a 9 infractiuni, pentru sustrageri ilegale de material lemnos .
Hoții ”au dat iama” în ocoalele silvice din Galați, Tecuci, Grivița și Hanu Conachi.
De asemenea, încălcări a legislației specific au fost înregistrate și în alte domenii aferente activităților silvice.
Pentru pasunat abuziv au fost intocmite 20 acte de contraventie, valoarea amenzilor fiind de 12.400 lei, iar a pagubelor de 973 lei.
Pentru finalul trimestrului III sunt inregistrate un numar de 65 de dosare in instanta, aflate in diferite faze de judecata, astfel:
- 5 dosare fond funciar avand ca obiect revendicarea a 2.29 ha fond forestier proprietate publica a statului.
- 32 dosare civile si contencios administrativ.
- 6 dosare litigii de munca.
- 15 dosare penale, majoritatea avand ca obiect sesizari privind taierea ilegala si furtul de arbori.
- 7 dosare finalizate.
Și probleme înregistrate în activitatea generală de gestionare a fondului forestier vin și din alte cauze, identificate de funcționarii DS Galați. Dacă ținem cont și de faptul că legislatia ultimilor doua decenii, politicile europene, strategia Regiei Nationale a PadurilorRomsilva si nevoia de eficientizare a activitatilor desfasurate de ocoalele silvice si de eliminare a activitatilor cu pierderi financiare, toate acestea au determinat aparitia firmelor de capacitate mica si medie atestate pentru activitati de exploatare a lemnului concomitent cu inchiderea capacitatilor existente la nivelul fiecarui ocol silvic pentru exploatarea masei lemnoase in regie..Majoritatea problemelor, in primul rand de eficienta economica si de respectare a legislatiei adiacente de securitate si sananate in munca,de protectie a mediului au fost transferate acestor firme astfel incit in prezent multe dintre ele au falimentat sau sunt la limita functionarii putind crea probleme sau blocaje in recoltarea masei lemnoase cuprinsa in borderoul unui an de productie.