Nu se opresc: prețurile mărfurilor și ale serviciilor vor crește în continuare. Cifre oficiale, AICI

Distribuie articolul

A crescut rata inflației. Potrivit datelor comunicate luni, 14 mai, de Institutul Național de Statistică, în luna aprilie, indicele în funcție de care se măsoară evoluția prețurilor de consum a crescut până la 5,2%. Este cel mai înalt nivel din ultimii 5 ani: în iunie 2013 rata inflației a fost mai mare cu doar 0,17%.

Cifrele prezentate de Institutul de Statistică arată că preţurile de consum au crescut în aprilie, în medie, cu 0,2%, comparativ cu luna martie. Diferențele sunt mai mari dacă ne raportăm la luna decembrie a anului trecut. În ultimele patru luni, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la fructe proaspete, aproape 14%, la citrice peste 11% şi gaze naturale circa 10%. De asemenea, preţul combustibililor a crescut, în aprilie faţă de decembrie, cu 3,9%.

Nici comparația cu luna aprilie a anului trecut nu este îmbucurătoare. Potrivit statisticilor, românii au plătit anul acesta mai mult decât în urmă cu 12 luni pentru mărfurile alimentare care s-au scumpit cu 4%, pentru mărfurile nealimentare care au urcat cu 7,2% și pentru servicii care au crescut cu 2,83%. În ceea ce privește prognozele, specialiștii BNR estimează că la finalul acestui an rata inflației va fi în jur de 3,6%.


Distribuie articolul

You May Also Like