Nu-i a bună: la Galați, numărul pensionarilor l-a depășit pe cel al salariaților

Distribuie articolul

Fiecare salariat din Galați are „grijă” de cel puțin un pensionar: numărul vârstnicilor cu pensie l-a depășit pe cel al angajaților. De vină sunt îmbătrânirea populației, situația economică proastă corelată cu creșterea șomajului și „exodul” tinerilor către țările din vestul Europei. Pe termen mediu și lung, inversarea raportului angajați/pensionari poate fi o mare problemă, atrag atenția specialiștii. Situația din Galați nu este singulară: în numeroase alte județe din țară pensionarii s-au înmulțit în comparație cu persoanele active.

Așadar, în județul Galați sunt mai mulți pensionari decât salariați. Conform statisticilor prezentate de Casa de Pensii Galați, în luna aprilie, în actele oficiale figurau 140.360 de pensionari. În condițiile în care, în prezent, în județ sunt 119.675 de salariați, rezultă că un angajat activ susține 1,17 pensionari. La Galați, modificarea balanței s-a produs în acest an fiind provocată de îmbătrânirea populației și de creșterea șomajului. Raportul pensionari/salariați variază de la un județ la altul. La București, de exemplu, sunt cinci pensionari la zece salariaţi, în timp ce în judeţul Teleorman raportul este de 17 pensionari la zece salariați.

Tot statisticile Casei de Pensii arată că, în județul Galați, pensia medie netă pe bugetul asigurărilor sociale de stat a urcat în 2017 până la 1.059 lei iar pensia media pe tot sistemul a rămas la valoarea de 996 lei. Cea mai mare pensie ajunge în fiecare lună la un gălățean care încasează 9.393 lei. Dacă discutăm despre pensiile de serviciu (pensiile speciale) suma crește foarte mult: un pensionar din Galați primește lunar 25.339 lei. Într-o situație complet diferită se află 28.793 de gălățeni: ei primesc pensia minimă garantată, adică 520 de lei pe lună.


Distribuie articolul

You May Also Like