Noutăți pe bandă rulantă în noua lege a educației: copiii vor avea masă caldă și transport gratuit

Distribuie articolul

Gratuități, mese calde și elevi mai puțini în clase. Sunt câteva dintre prevederile incluse în noua lege a educației, aprobată ieri de senatori. Documentul inițiat de UDMR, a fost aprobat de majoritatea parlamentarilor.

Senatorii au decis că transportul elevilor spre şcoli este gratuit și trebuie să fie organizat de Consiliile judeţene şi locale. Tot gratuit este accesul elevilor la muzee, la concerte, la spectacole de teatru, de operă, la filme şi la alte manifestări culturale şi sportive organizate de instituţii publice.

Potrivit noii legi, copiii vor primi o masă caldă la școală, iar limita valorii zilnice se va stabili prin hotărâre a Guvernului şi nu va fi mai mică de 7 lei/beneficiar. Limita valorică prevăzută în programul „Masa caldă la şcoală” nu cuprinde preţul cheltuielilor de transport, de distribuţie şi de depozitare a produselor alimentare, scrie în lege.

De asemenea, legiuitorii au decis să reducă numărul copiilor dintr-o clasă. Astfel, la învăţământul preşcolar grupa va avea 17 copii, faţă de 20 în prezent, iar în învăţământul primar vor fi 22, faţă de 25. Nu în cele din urmă, în unitățile școlare vor fi psihologi specializați care vor avea în evidență cel mult 500 de copii.

În acest caz, Senatul este for decizional, astfel încât nouă formă a legii educației va fi trimisă președintelui României pentru promulgare.


Distribuie articolul

You May Also Like