Noi la ștangă, ei în față: un troleibuz Transurb a ajuns vedetă pe FB și a luat fața autobuzelor electrice de la Cluj-Napoca

Distribuie articolul

O fotografie care circulă pe FB ne-a atras atenția marți dimineața. Un troleibuz al societății Transurb Galați este târât prin oraș de un autobuz venit din altă epocă. Probabil, autobuzul „călător în timp” își ajută colegul de serviciu să ajungă la autobază pentru a intra pe mâna mecanicilor. Prinși cu glumele internauților despre autovehiculele Transurb Galați era să uităm că, la Cluj-Napoca, parcul auto al societății locale de transport public se umple de autobuze electrice.

Ne-am băgat nasul în ziarele din Ardeal ca să aflăm că, în vară, Compania de Transport Public (CTP) din Cluj-Napoca a introdus în circulaţie 11 autobuze electrice. Achiziționarea autovehiculelor eco reprezintă o premieră pentru România iar clujenii nu au de gând să se oprească. Până la sfârșitul acestui an, compania de transport va primi încă 10 autobuze, parcul auto urmând să fie completat în 2019 cu alte autovehicule eco. În total, orașul Cluj-Napoca va avea 41 de autobuze electrice.

Potrivit presei clujene, vehiculele Solaris Urbino 12 electric costă 650.000 de euro, fiecare, au 12 metri lungime, o capacitate de 78 de locuri şi o autonomie de 105 kilometri, sunt dotate cu wi-fi, camere video de supraveghere, aer condiţionat şi podea joasă pentru persoanele cu dizabilităţi. Investiția este realizată cu fonduri elveţiene nerambursabile și cu bani europeni, contribuția municipalităţii fiind de doar 15%.

La Galați, bijuteria flotei Transurb este luată la ștangă de un autobuz „de epocă”. Totuși, Primăria visează la lucruri frumoase și a comandat un studiu de oportunitate privind cumpărarea a 50 de autobuze de tip hibrid. Asta în timp ce achizițiile promise anul acesta au fost amânate deoarece Primăria Galați nu are bani decât pentru salariile propriilor angajați.

Concluzia vine de la sine: ne-am născut în locul nepotrivit!


Distribuie articolul

You May Also Like