Nemulțumiri legate de împărțirea bugetului record la Consiliul Judeţean Galaţi

Distribuie articolul

Consilierii județeni au aprobat astăzi cel mai mare buget din istorie, triplu față de cel din 2016 și cu 65% mai mare faţă de 2018. Majoritate banilor provin din fonduri europene ce au drept destinație investițiile, în principal pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere. Nu toată lumea a avut însă motive de mulțumire.

În acest an, bugetul general al judeţului Galaţi va fi de 583.560.000 de lei, cu 65% mai mare faţă de 2018.

“Este cel mai mare buget din istoria Consiliului Judeţean Galaţi. În 2016, când am preluat mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean Galaţi, bugetul era de 229 de milioane de lei, iar astăzi am aprobat un buget de aproape trei ori mai mare. Cea mai mare diferenţă este la secţiunea dedicată investiţiilor. Dacă în 2016 bugetul pe investiţii era de aproape 13 milioane de lei, în 2019 pentru investiţii avem un buget record de 386 de milioane de lei, de 30 de ori mai mult”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

O bună parte din bani, 216 milioane de lei, provin din fonduri europene și au drept destinație reabilitarea spitalelor din subordinea Consiliului Judeţean Galaţi şi modernizarea drumurilor judeţene.

Chiar și în aceste condiții, nu toată lumea a avut motive să vadă lucrurile în roz. Consilierii liberali au decis să se abțină de la vot, nemulțumiți  în primul rând de situația cu care se confruntă sportul la nivel județean.

”Au fost discuții pe sume alocate sportului, mai avem în vedere și un capitol care de fiecare dată apare în buget, capitolul transporturi, unde nu sunt explicate de-ajuns alocările de sume, în aceste condiții ne abținem de la vot”, a declarat Ionică Sîmbanu, liderul consilierilor județeni ai PNL Galați.

Din actualul buget, cheltuielile secţiunii de funcţionare sunt de 197.681.000 de lei iar secţiunea de investiţii are alocată suma de 385.879.220 de lei. Cea mai mare sumă este la capitolul transporturi, 274.604.000 de lei pentru modernizarea infrastructurii rutiere judeţene. Principalele investiţii din bugetul pe 2019 vizează demararea lucrărilor la Drumul de Centură,  lucrări de reabilitare şi modernizare a DJ251, DJ252, DJ242, DJ251A, DJ255, DJ254, DJ 242B şi DJ 242A.

Un alt domeniu prioritar este sănătatea, care anul acesta are un buget de aproape 76 de milioane de lei, din care o treime pentru dotarea spitalelor cu aparatură medicală performantă. Sunt vizate consolidarea şi modernizarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei”, extinderea şi dotarea UPU, finalizarea parcării supraetajate, dotarea cu PET CT(aparat performant de diagnosticare a cancerului) a secţiei de Radioterapie și finalizarea corpului de clădire de la Unitatea Medico-Socială Găneşti.


Distribuie articolul

You May Also Like