Muzeul „Casa Cuza Vodă” se redeschide în semn de omagiu

Distribuie articolul

Anul acesta marcăm 165 de ani de la Unirea Principatelor Române. În acest context, după un amplu proces de consolidare, restaurare și amenajare, Consiliul Judeţean Galaţi – prin Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” – anunță redeschiderea muzeului „Casa Cuza Vodă” pentru public. Așadar, mâine, la ora 14:30, acest monument istoric își redeschide ușile pentru a aduce un omagiu bogatului nostru patrimoniu cultural.

Legătura dintre Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite, și municipiul Galați este profundă și semnificativă. Casa, odinioară locuința părinților săi, nu doar că a fost martoră la momente cruciale ale istoriei, dar a devenit și primul muzeu gălățean, inaugurat pe 24 ianuarie 1939. Expoziția permanentă vizează să prezinte atât personalitatea lui Cuza, cât și evoluția Galațiului din a doua jumătate a secolului XIX până în primele decenii ale secolului XX, ca centru comercial, economic și cultural al României moderne.

Construită în jurul anului 1830, clădirea a cunoscut multe transformări, de la reședință nobiliară la casă de toleranță în perioade tulburi. Procesul de recuperare și restaurare, parte a unui proiect mai amplu al Consiliului Județean pentru conservarea patrimoniului gălățean, a necesitat o investiție de peste 4 milioane de lei.

Muzeul „Casa Cuza Vodă” va fi deschis gratuit până la sfârșitul acestei săptămâni, începând de mâine. Ulterior, programul de vizitare va fi de miercuri până duminică, între 9:00 și 17:00, cu un preț simbolic de acces. Pentru copii, prețul va fi de un 1 leu, iar pentru adulți – 4 lei.


Distribuie articolul

You May Also Like