Moțiunea de cenzură, dans pe sârmă. Opoziția nu este sigură că va reuși să dărâme Guvernul liberal deși are destui parlamentari

Distribuie articolul

Parlamentarii dezbat luni, 31 august moțiunea de cenzură depusă de opoziție împotriva guvernului Orban. Documentul a fost redactat de PSD și este susținut la nivel declarativ de ALDE și PRO România. Totuși, opoziția nu este sigură că demersul va avea succes în condițiile în care există puncte de vedere diferite chiar între liderii de stânga.

Pentru a fi aprobată, moțiunea are nevoie de 233 de voturi, iar cele trei partide de opoziție au împreună 224 de parlamentari. UDMR a lăsat să se înțeleagă că nu va vota moțiunea, însă alte voturi ar putea veni de la PPUSL, minoritățile naționale și de la parlamentarii neafiliați. PNL,USR și PMP au anunțat că parlamentarii lor nu se vor afla în sală în momentul votului.  „PNL nu girează acest demers politicianist al baronilor PSD, unul iresponsabil, neconstituțional și împotriva intereselor de stabilitate politică a unei țări aflate încă în război cu pandemia”, a explicat liderul deputaților PNL, Florin Roman,

De aceea, pentru opoziția este foarte important fiecare vot. Rămâne de văzut ce se va întâmpla deoarece președintele Pro România, Victor Ponta, susține că Marcel Ciolacu nu vrea să dărâme guvernul condus de Ludovic Orban.

„Din păcate, ca să vă dau o veste proastă, blatul se duce mai departe, până la Parlament. Vă daţi seama că deja s-a negociat rezultatul moţiunii de mâine şi chiar dacă noi toţi cei de la Pro România o să votăm pentru moţiune, deja cred că s-a şi scris, s-au numărat şi voturile. Nu se întâmplă nimic mâine”, a declarat președintele Pro România, Victor Ponta, în timpul unui eveniment electoral.

Ședința din Parlament va începe luni, la ora 14.00. În cazul în care moțiunea de cenzură este adoptată de Parlament, Guvernul PNL este demis. Totuși, cabinetul Orban poate rămâne interimar pentru următoarele 45 de zile, însă nu are dreptul să adopte Ordonanțe de Urgență și proiecte de lege. În acest scenariu, președintele Klaus Iohannis va chema partidele la negocieri pentru desemnarea unui nou premier. Șeful statului a anunțat de mai multe ori că nu va accepta în nici o situație premier propus de PSD și nici alianțe de guvernare care includ PSD.


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns