Mini-tezaur din aur și pietre semiprețioase la Cavoul Roman

Distribuie articolul

Săpăturile arheologice de la Cavoul Roman descoperit între blocurile D14 – D16, pe strada Oțelarilor, au scos la iveală un mic tezaur din aur și pietre semiprețioase. Datat între anii 150 – 250 e.n., este cel mai timpuriu monument funerar roman descoperit la nord de Dunăre, pe teritoriul țării noastre.

Alături de foiţele din aur, decorate cu diverse motive zoomorfice, au fost găsite şi 20 de almandine – pietre semipreţioase din categoria granatelor.

”Au făcut parte din bagajul din lumea de dincolo a defunctului care fusese îngropat acolo, cu mari onoruri. Acest mic tezaur este important nu numai pentru spectaculozitatea lui, arată că defunctul avea un potenţial economic important, ci ne ajută foarte mult în ceea ce priveşte datarea acestui mormânt”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă arheologului Gabriel Jugănaru.

Conform acestuia, starea de conservare a monumentului este una precară, fiind aproape distrus de cei care au lucrat la fundația blocurilor din apropiere. Inițial, mormântul se afla acoperit de o movilă de pământ, dar aceasta a fost nivelată în 1964 de un excavatorist ce executa lucrări în zonă. Pe lângă tezaurul din aur și pietre semiprețioase, au mai fost găsite bucăți de ceramică dar și resturile unui schelet.

”Până acum nu prea a interesat pe nimeni care ne sunt strămoșii pe aceste meleaguri. Primăria va întocmi un studiu de fezabilitate pentru a pune în valoare cele două edificii, Cavoul Roman și Poarta Turcească. Suntem siguri că vom reuși să atragem fonduri europene în acest sens”, susține primarul Ionuț Pucheanu.

Deja Ministerul Culturii a acordat un aviz favorabil ce permite accesarea de fonduri europene


Distribuie articolul

You May Also Like

Lasă un răspuns